Sicomat

Pula, Rojc
četvrtak, 06.07.2023. - petak, 07.07.2023.

Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz, Andrea Matošević, Miodrag Gladović, Mario Kalogjera i Ivan Marušić Klif predstavljaju Sicomat – audiovizualni perfromans i zvučnu instalaciju. Audiovizualni performans održat će se u četvrtak, 6. srpnja u unutarnjem dvorištu Rojca, s početkom u 21:30, a idući dan, u petak, 7. srpnja s početkom u 21 sat, predstavljena će biti zvučna instalacija temeljena na brikoliranim zvukovima Sicomat. Ulaz na oba dana održavanja programa je besplatan.

Iz najave: “Sicomat je mišljen iz trenutka rastakanja brodogradilišne radne zajednice, a time i rastakanja mogućnosti konstruiranja kompleksnih plovila te utoliko ovaj performans podcrtava sasvim novo, suvremeno i dosad nepoznato zvučno stanje. Industrijska tišina, neprirodna brodogradilišnim gradovima poput Pule, u naglašenom je kontrastu s desetljećima generiranom bukom na navozima, a čiji je značaj bio ne samo proizvodan, već i kulturološko-simbolički. Otud se tišina, taj vrijedan resurs i komoditet, u performansu artikulira i kao „nezdrava“, „tišina groblja“, odnosno stanje koje može ukazivati na „užas“. Moderan stroj po kojem je rad naslovljen, Sicomat, a čiji su plamenici zahvaljujući optičkom upravljanju po nacrtu rezali lim ugrađivan u brodove u veličini 1:10, može se prepoznati kao opreka takvom silenziu i jedno od ishodišta industrijskoga zvukovlja i buke.”

U performansu i instalaciji bit će korišteni vizualni i zvučni isječci iz filmova Pulski navozi (1970.) Branka Bauera i Ploviti se mora (1965.) Aleksandra Aranđelovića.


Povezano