Pravdan Devlahović: Dostaviti n/r g. J.

Zagreb, KNAP
ponedjeljak, 04.03.2024.

Autorski projekt Pravdana Devlahovića Dostaviti n/r g. J. u koprodukciji Centra za dramsku umjetnost i umjetničke organizacije MUZAK izvest će se u ponedjeljak, 4. ožujka, u koncertnoj dvorani Centra KNAP.

Organizatori u najavi ističu dnevni red kako slijedi:

1. Okupljanje uzvanika u Kulturnom centru Peščenica od 19:15 sati

2. Provjera popisa uzvanika i postajanje članovima publike

3. Odabir ovjerovitelja izvedbe i likvidatora izvedbe
4. Početak izvedbe u 19:30 sati

4.1. Trajanje izvedbe

4. 1. 1. Izmjena činova, a možda i slika

4. 1. 1. 1. Dostavljanje Carskog pisma Franza Kafke:

Car je – tako kažu – poslao poruku.  Tebi, bijednom podaniku i sićušnoj sjenki koja je pred carskim suncem pobjegla u najdalje daljine, upravo tebi.  Zapovijedio je nositelju poruke  da klekne pored njegove postelje te mu u uho šaptom kazivao poruku; toliko mu je bilo stalo do te poruke da ju je nekoliko puta ponovio nositelju poruke na uho. Car je klimanjem glave potvrdio ispravnost rečenoga. I pred svim svjedocima svoje smrti – otpremio je vjesnika. Vjesnik se odmah dao na put; snažan, neumoran čovjek.  Pružajući čas jednu čas drugu ruku, prokrčio je sebi put kroz mnoštvo. Kada naiđe na otpor, pokazuje na svoje grudi na kojima se nalazi znak sunca. I zaista, on napreduje, kao nijedan drugi čovjek. No mnoštvo je tako veliko; njihovim domovima nema kraja. Kad bi se pred njim prostirala neka poljana, kako bi li letio, a ti bi uskoro čuo gordo lupanje pesnicama na tvoja vrata. No umjesto toga, kako li se beskrajno muči i upire, kako li su uzaludna njegova nastojanja. Još uvijek se gura kroz privatne odaje najunutarnjije palače.  Nikada ih neće savladati.  Čak i kada bi mu to uspjelo, ništa se ne bi time dobilo. I dalje bi morao ići stepenicama i prolaziti raznim dvorištima,  i opet još jedna palača i još jedna vrata  i sve dalje tako kroz tisućljeća.  A kada bi konačno stigao na posljednja vrata – iako se to nikada, nikada ne može dogoditi – tek onda bi pred njim ležala prijestolnica, središte svijeta, puna vlastita taloga. Nitko ovdje ne prodire,  pogotovo ne s porukom nekog mrtvog čovjeka. Ipak, ti sjediš pokraj svojeg prozora i sanjariš o toj poruci, dok pada noć. 

4. 1. 1. 2. 1. Peripetija

4. 1. 1. 2. 2. Peripetija peripetije

4. 1. 1. 3. Rasprava

4. 1. 1. 4. Odaja tajne

4. 1. 1. 5. Sam/a sa sobom

4. 2. Pronalazak kraja trajanja izvedbe

4. 3. Razno 

5. Sporazumni raskid društvenog ugovora između publike i izvedbe

Uz Devlahovića, koji je autor, koreograf i redatelj predstave, autorski tim čine Nataša Antulov (suradnica za ponašanje), Aleksandra Stojaković Olenjuk (suradnica za interakciju sa sobom), Luka Bulović (suradnik za praslike i prazan skup), Silvio Mumelaš (suradnik kao takav), Nina Gojić (paž dramaturgije), Josip Rončević (suradnik za rad s pokretnom slikom u vječnosti), Marta Krešić (suradnica za prvih nekoliko dana rada na predstavi), Nina Križan (suradnica za izvrsnu produkciju), Marija Fiket (suradnica za ruho).

Zbog ograničenog broja mjesta dolazak je obavezno potvrditi na email centar.za.dramsku.umjetnost@gmail.com najkasnije do 3. ožujka. Mjesta se popunjavaju redom rezervacije.


Povezano