Novo iskustvo starog spektakla

utorak, 29.05.2018. - petak, 01.06.2018.
_DSC3707FOTO: Karla Jurić

Operacija: Tri groša svoju će premijernu izvedbu imati u srijedu 30. svibnja u 20 sati u F22 – Novoj akademijskoj sceni.

Sa željom da pred zagrebačkom publikom oživi zlatne godine 20. stoljeća, za svoj završni rad na preddiplomskom studiju produkcije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, Marin Leo Janković okupio je tim koji broji preko 40 članova na čelu s koreografkinjom Kornelijom Kosanović, dramaturgom Robinom Mikulićem i redateljem Vidom Begićem. Promjenom geopolitičke paradigme devetnaestostoljetni London postaje rasplesani Zagreb s kraja 20-ih godina prošlog stoljeća dok se legendarne mračne ulice britanske prijestolnice susreću i stapaju u, za naše podneblje, ništa manje legendarni prostor Hotela Esplanade. Poznati protagonisti njemačkog dramatičara shodno tome u ovoj se verziji Opere Bertolta Brechta više ne odazivaju na svoja stara imena, nego ih upoznajemo kao Johana, Ferenca, Giuliu, Elisabeth ili gospođu Matignon – stvarne i gdjekad fikcionalne likove koji su vladali zagrebačkim podzemljem u tim, kako ih se često zove, zlatnim godinama 20. stoljeća.

Glavnu ulogu Johana Glücka prvog gosta Hotela Esplanade i karizmatičnog ženskaroša tumači Robert Španić, a njegovu izabranicu – Giuliu Matignon igra Mada Peršić. U ostalim ulogama su Ante Vukov, Sara Duvnjak, Denis Bosak, Maruška Aras, Elizabeta Brodić i Rok Juričić. Osim njih stari Zagreb dočarat će nam i jazz ansambl plesnog studija Action te Back to Swing Zagreb. Prebacivanjem fokusa s otprije poznatih zapleta na uspostavljanje novih, ali u originalni tekst upisanih odnosa, ponudili su novo iskustvo starog glazbeno-scenskog spektakla – brehtijanski epski diletantizam za 21. stoljeće, stoji u najavi izvedbe.  

Dizajneri rasvjete su Ivan Lušičić Liik i Ivan Štrok, kostimografiju potpisuje Tina Spahija, scenografi su Leon Husnjak, Ivona Lerga i Katarina Mustać, a mentor završne produkcije je redoviti profesor na Odsjeku produkcije dr. sc. Darko Lukić.

Osim premijerne izvedbe, 30. svibnja, Operacija: Tri groša izvodi se 1. i 2. lipnja u 20 sati također na lokaciji premijere.


Povezano