Nekretnine

Rijeka, DeltaLab
petak, 16.02.2024.

U petak, 16. veljače, s početkom u 18 sati, u riječkom DeltaLabu (zgrada IVEX-a, Delta 5) održat će se izvedba predstave Nekretnine koja je nastala u suradnji Lucije Luque Akrap, Sare Salamon, Nataše Antulov, Espija Tomičića i Nebojše Zeliča.

Iz najave: “Jučer smo sjeli na klupicu na trgu i potražili poeziju u tržištu nekretina. Književnost je ispunjena gradovima i domovima, sitnim predmetima i vrtovima, ali malo je pjesnikinja koje znaju opisati ulice i stanove ispražnjene od ljudi, nekretnine čija je vrijednost sakralna, stambene blokove napunjene prazninom. Sjedeći na klupici pred nama se rastvorio prazan prostor tvrdeći da je kazališni prostor, ali tako prazan mogao je biti prostor neba, soba u londonskom Grenfellu ili čaša u koju točimo prosecco. Tom praznom prostoru dana su tri kvadrata, odnosno tri kvadrata od jednog kvadratnog metra i na jedno kratko vrijeme dane su mu četiri osobe od kojih je jednoj uskraćen kvadrat. Kao u financijskim kalkulacijama, astrologiji, Maljevičevom košmaru i željama Deborah Levy, na trgu i prstima pitagorejaca, ovaj kvadrat nam je dao mogućnost. Četiri jednake stranice i četiri prava kuta, napunjeno trokutima pa i manjim tijelima. Što ćemo s tobom kvadratu, od čega te možemo osloboditi? Koliko je geomerijskih tijela ubijeno u ovih m2 okupiranog područja?

S klupice gledamo u novoizgrađeni neboder u kojem nema niti jednog svjetla pa svi kriknu: jadni, jadni ulagači, izgradili su nekretninu, a nitko u njoj ne želi živjeti. Netko nam je rekao da smo budale. A onda je jedna od nas viknula: jadan, jadan grad, nitko više u njemu ne živi. Tišina odjekne praznim prostorom, odbijajući se o kućne brojeve.”

Rezervacije ulaznica je potrebno napraviti putem e-maila.


Povezano