MUŠKI/ŽENSKI-ŽENSKE/MUŠKE (diptih)

subota, 16.03.2013. - nedjelja, 17.03.2013.
MZZM_480

MŽŽM dijeli svjetove da bi se jasnije sagledali i bolje razumjeli na sigurnom mjestu razgovora: podijeljeni su izvođači i izvođačice – autori i autorice – ali je podijeljena i publika. U susretu muških sa ženskima, ženskih s muškima, muških s muškima i ženskih sa ženskima, u druženju sa stereotipima i učestvovanju u njihovom raskrinkavanju, u izmještanju pogleda na drugog ili drugu, u poigravanju s čudnim – otkrivaju se sličnosti u razlikama i razlike u sličnostima koje nam obično izmiču.

Tvrdnja da su muškarci i žene različiti – gotovo dvije različite vrste i dva svijeta – danas je u pospješenom opticaju, od žute štampe do lakih i teških nauka. Zato potvrđujemo te svjetove i podvrgavamo ih forenzičkom ispitivanju. Ta forenzika je bez sumnje eklektična. Njeni principi se formiraju i preispituju, ne samo tijekom rada na predstavama, već i tijekom njihovog izvedbenog života. Svakim novim izvođenjem MŽŽM otvara pitanja i teme u krugovima i slojevima, poput figure babuške. No, za razliku od ruskog suvenira, u ovom dramaturško-rediteljskom modelu i posljednja, najmanja figurica može se otvoriti i u njoj svako za sebe otkriva što je unutra. 

Publika je, po vlastitom izboru, ravnopravni suigrač (napadač) izvođačima u ovom traganju za novim odgovorima na pitanja o ženskom i muškom koja vječno postavljamo sami sebi. MŽŽM je putovanje kroz uzajamno otvaranje, razgovore, pjesmu, igru, smijeh i suze. Ona je avantura u koju svako kreće s određenim prtljagom ideja i predsrasuda da bi se, nakon predstave, iznenadio njegovim novim sadržajem.

Predstava Muški/ženski-Muške/ženske odigrat će se u kazalištu Mala scena, isključivo za žensku publiku 17. ožujka u 18 sati, a isključivo za mušku publiku u 20.30 sati.

 


Povezano