Mila Panić: Samo između nas

Zagreb, Galerija Nova
subota, 28.01.2023.
Mila Panić na 59. Oktobarskom salonu, FOTO: Vladimir Opsenica

Nastupom pod nazivom Samo između nas u subotu, 28. siječnja u zagrebačkoj Galeriji Nova, umjetnica Mila Panić po prvi se put domaćoj publici predstavlja kao stand-up komičarka. Njezin nastup dio je izložbe kustosice Antonele Solenički Na vrhu jezika koja je rezultat projekta NOVAci nastalog u suradnji WHW-a i Pogona – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade.

Mila Panić (1991., Brčko) je umjetnica i stand-up komičarka koja trenutno živi i radi u Berlinu. Otvoreni forum njezina je nova praksa započeta 2022. godine, a proizašla je iz bavljenja stand-upom, putem kojeg je postala zainteresirana za primjenu takve strategije na format javnih umjetničkih razgovora. U ovom slučaju, bez dodatnog posrednika, umjetnica i publika zajedno formiraju mišljenje. Predlaganjem određenih tema i iskazivanjem mišljenja umjetnice publika je pozvana komentirati i dati svoju perspektivu te se time potencijalno otvara prostor dijaloga, istovremeno dozvoljavajući objema stranama da se koriste strategijom “punch up-a”.

Mila Panić “punch-up” objašnjava kao “zbijanje šala na račun nekoga tko ima viši nivo moći u smislu statusa ili privilegija. Na primjer, rasističke šale su ‘punch down’ jer su sve na štetu skupina s manjom društvenom moći. Ako ih pak preokrenete i umjesto toga učinite dominantnu skupinu metom, ‘punch up’ može biti jako zabavan.”

Nastup Mile Panić realizira se u sklopu izložbe Na vrhu jezika koja okuplja umjetnike i umjetnice iz regije: Žarka Aleksića, Nežu Knez, Milu Panić i Petra Vranjkovića koji se temom jezika bave iz različitih perspektiva. Izložba želi potaknuti razgovor o pitanjima utjecaja jezika na odnose moći, pitanja uključenosti i isključenosti, a pogledati se može do 28. siječnja.


Povezano