Hermafroditi duše

četvrtak, 12.09.2013. - nedjelja, 15.09.2013.
hermafroditi_duse_zak_valenta_630

Predstavu izvode Iva Nerina Sibila, Aleksandra Mišić i Tomas Kutinjač, a dramaturgiju potpisuju Žak Valenta i Andrej Mirčev.

Kao svojevrsni nastavak, tj. drugi dio trilogije koja problematizira konflikt između umjetnika i društvenih tabua, predstava Hermafroditi duše autora Žaka Valente performativno fokusira problem i diskurs  homofobije u suvremenom društvu. Predstava mapira problem homofobije u suvremenog društvu te je posvećena Dejanu Nebrigiću (1971-1999.), jednom od prvih LGBTQ aktivista na prostoru bivše Jugoslavije. 

Strukturirajući izvedbeni materijal na temelju biografije i djelovanja britanskog umjetnika Dereka Jarmana te gay aktivista Dejana Nebrigića, kreira se narativni okvir upisan i transformiran kroz afektivni fizikalitet izvođača. Biografsko-forenzički spisi sa suđenja ubojici Dejana Nebrigića dramaturški bivaju kontrapunktirani korpusu ideja Michela Foucaulta koji kruži oko relacije između seksualnosti, nasilja, moći i tjelesnosti. 

Različite politike tijela ovdje se mogu promatrati kao ona točka u kojoj se lomi reprezentacija, odnosno kao onaj diskurzivni učinak koji pokazuje u kojoj mjeri rodni identitet ne predstavlja nešto fiksirano i stabilno već ga treba tretirati kao proizvod različitih tehnologija zasnovanih u ponavljanju društveno-ideoloških matrica /Virðine/.  

Projekt Hermafroditi duše zamišljen je kao pokušaj senzibiliziranja javnosti povodom onih subjekata koji su marginalizirani, odnosno diskriminirani/ugroženi zbog svoje ”drugačijosti” i različitosti.

Premijera predstave Hermafroditi duše bit će održana u petak, 13. rujna, u Zagrebačkom plesnom centru s početkom u 20 sati

Reprizne izvedbe najavljene su za 14. i 15. rujna u isto vrijeme. 


Povezano