Antitijela

utorak, 11.06.2013. -
antitijela_630

Ciklus Antitijela Petre Zanki zasniva se na principu istraživanja tijela putem kojeg sugeriramo druge fizičke mogućnosti od onih koje su lako vidljive. Dijelom koristeći strategije izvedbe i kazališne predstave, ali prvenstveno kroz razvijanja različitih principa fizičkosti, i to onih koja mogu sugerirati na tijela drugačija od onih koja smatramo svakodnevnima. Svjesno se odlučujem o tom govoriti jezikom  plesa i pokreta  jer vjerujem da – budući da sva ljudska bića imaju tijelo ili jesu tijelo, kao takva mogu i jesu i stanju isčitavati i razumijeti tijela koja prikazujemo. To razumijevanje ne mora nužno biti kognitivno – za razliku od svakodnevnog života i opažanja u kojem tijelo razumijemo sviješću.

Kako tijela na sceni dijele istu fiziološku bazu s tijelima u publici, treba biti moguće razumjeti  ples  ili pokret na motoričkoj razini. Pokret razumijemo slijedeći ga i hvatajući ga. U radu se fokusiram na jednostavan svakodnevni pokret (npr. hodanje, okret, skok) ili pozicije (sjedenje, ležanje, naslanjanje na zid), koje svatko poznaje i može ponoviti na sličan način. Mali opseg pokreta koje koristimo u svom umjetničkom radu temelji se na razlici  našeg zajedničkog tjelesnog iskustva i često vrlo malenih odmaka od njega. Te odmake opažamo u svakodnevnom životu u trenutku kada smo iritirani fizičkim ponašanjem druge osobe, a da točno ne možemo odrediti uzrok. Često su ti minimalni odmaci od poznatog i očekivanog pokreta oni koji nam govore da se netko ne ponaša “normalno”.

U umjetničkom radu te odmake nastojimo načiniti produktivnima.

Serija prezentacija postprodukcijskih coachinga uzima kao okvir završene radove nezavisnih plesnih i kazališnih autora. Postavljajući ih u situaciju ponovnog razgovora o njima te kroz živi coaching s publikom, radne sesije realiziraju se kao dinamičan feedback publike i autora, mjesto gdje svi izgubljeni procesi predstava postaju vidljivi kao jedina moguća točka susreta s publikom.

Prezentacija rada Antitijela Petre Zanki bit će održana u srijedu, 12. lipnja, u 19 sati u Zagrebačkom plesnom centru. Ulaz je slobodan.


Povezano