Za rekonstrukciju oslobođenja

ponedjeljak, 04.05.2015. - srijeda, 13.05.2015.
filmske_novosti_br1_630

FOTO: Isječak iz Filmskih novosti br. 1

UrbanFestival, 5-14. svibnja

Sedamdeseta godišnjica oslobođenja Zagreba od fašizma ujedno je i sedamdeseta godišnjica snimanja filmskog zapisa zabilježenog u povijesti jugoslavenskog filma kao Filmske novosti br.1. Vraćajući se tom materijalu, montiranoj verziji kao i “sirovim” snimkama, ali i fotografskom bilježenju Zagreba u danima oko Oslobođenja, grupa autora postavlja nađene slike u novi kontekst, otvarajući tako pitanja o transformaciji grada i političkih uvjeta koji ga proizvode s jedne te o transformaciji samog filmskog i fotografskog medija s druge strane.

Izložba je stoga smještena u napušteni gradski prostor, umjesto u klasični galerijski, a predstavlja arhivske foto- i video-materijale, kao i materijale nastale manipulacijom (pokretne) slike, zvuka i teksta, kolažiranjem i montiranjem. Za njezinog trajanja na lokacijama kojima su osloboditeljske trupe ulazile u Zagreb (trasa Vlaška, Draškovićeva, Jurišićeva, Frankopanska, Savska) intervenira se obilježavanjem, a dokumentacija tih intervencija se ponovo kao filmski zapis vraća u izložbeni prostor nastavljajući propitivati opreku između snimanja (oko) 8. 5. 1945. i 8. 5. 2015.

Izložbu Oslobođenje Zagreba, bilješke za rekonstrukciju osmislili su Mila Pavićević i Goran Sergej Pristaš u suradnji sa studentima 2. godine diplomskog studija snimanja na zagrebačkoj ADU Darijem Belićem, Nikolom Šerventićem, Dinom Šertovićem i Inom Zeljakom. Izložba će biti otvorena od 5. svibnja u 20 sati do 14. svibnja u 20 sati u napuštenom prostoru trgovine Perlica u Zvonimirovoj 42. Tijekom trajanja izložbe odvijat će se intervencija u javnom prostoru i snimanje video spomenika filmu Oslobođenje Zagreba. U operaciji sudjeluju Bojan Mucko (Transfer), Mila Pavičević, Goran Sergej Pristaš, Dino Šertović (ADU) i Goran Skelac (Drone).

Kustosice UrbanFestivala su Ivana Hanaček, Ana Kutleša i Vesna Vuković.


Povezano