Vitar Drinković – Radivoteža (stvarno, virtualno, stvarno)

Zagreb, Galerija VN
četvrtak, 29.06.2023. - utorak, 01.08.2023.
Radivoteža - stvarno, virtualno, stvarno, Vitar Drinković

U četvrtak, 29. lipnja u 19 sati otvara se izložba Vitra Drinkovića Radivoteža – stvarno, virtualno, stvarno. Izložba u Galeriji VN ostaje otvorena do 1. kolovoza.

“Održavanje ravnoteže između rada i slobodnog vremena postalo je sve važnije u svijetu gdje tehnologija omogućuje konstantnu povezanost i dostupnost. Pitanje kako iskoristiti i pravilno balansirati vrijeme provedeno u radu radi osiguranja egzistencije i vrijeme posvećeno osobnim interesima, odmoru, obitelji i prijateljima predstavlja veliki izazov. U kontekstu promjena koje su nam u život donijeli pametni uređaji, a usko vezano uz pitanje odnosa rada i slobodnog vremena, je pitanje odnosa virtualnog i stvarnog. Suvremene tehnologije nude mogućnost rada i zabave isprepleteno, zahtijevajući kontinuiranu pozornost i povezanost, te posljedično zaustavljajući gibanje tijela i uopće potrebu za pokretom, ili boravkom u prirodi. Također povlašteni status koji virtualni život može zauzeti u životu pojedinca, primjerice kroz davanje veće važnosti online iskustvima i susretima u odnosu na izravne susrete u stvarnom svijetu, opasan je trend koji vodi u društvenu izolaciju u fizičkom smislu.

Te dvije teme objedinjene su u izložbi Vitra Drinkovića Radivoteža – stvarno, virtualno, stvarno koja se bavi upravo temom ravnoteže rada i slobodnog vremena, virtualnog i stvarnog ‘života’, osvještavajući kompleksnost tog problema za one ljude koji većinu vremena provode radeći na računalu. Rad ovog umjetnika je metapozicijski, on sam sebe stavlja u ulogu pokusnog kunića i istražuje vlastite obrasce ponašanja, rutine i pokušaje da se iz njih izvuče, kritički propitujući samu prirodu života/umjetničkog procesa te svoje egzistencije kao slobodnog umjetnika”, piše Olga Majcen Linn.


Povezano