Umjetnička proizvodnja kao pitanje rada

utorak, 26.09.2017. - četvrtak, 19.10.2017.
apoteka_WEB

U srijedu, 27. rujna, u 20 sati u vodnjanskoj Apoteci – prostoru za suvremenu umjetnost otvara se izložba Prolog (oblik pitanja) makedonskih umjetnika Yanea Calovskog i Hristine Ivanoske.

Riječ je, kako stoji u službenoj najavi, o prvom dijelu izložbenog procesa koji se razvija kroz projekt Oblik odgovora. Projekt je formiran tako da okupi i mapira estetske, formalne, kritičke i konceptualne interese umjetnika za pitanja uvjeta vlastite produkcije, kolektivnog rada, memorije, kao i institucionalnog konteksta u kojem umjetnici djeluju.

Projekt je posvećen otvaranju pitanja umjetničkog rada u različitim kontekstima, a u sljedećim etapa će gostovati u Zagrebu i Skopju.

Prva etapa, koju čini Prolog, fokusira se na oblike ženskog rada, dizajna tekstila i emancipacije procesa rada prisvajajući i razlažući konceptualne i formalne procedure u okviru triju umjetničkih i diskurzivnih pozicija: Otti Berger, Anette van Eyck i Simone Weil.

Umjetnička praksa Yaneta Calovskog i Hristine Ivanoske bavi se temama i konceptima arhitekture, povijesti i teorije umjetnosti i političke stvarnosti. Calovski i Ivanoska svoje radove realiziraju u različitim medijima – od crteža i teksta do objekta, instalacije i videa.

Yane Calovski i Hristina Ivanoska međunarodno su afirmirani makedonski umjetnici. Predstavljali su Makedoniju na venecijanskom bijenalu 2015. godine. Individualno ili zajedno sudjelovali su na velikom broju samostalnih i skupnih izložbi u međunarodnim muzejima i galerijama.

Kustosica izložbe je Branka Benčić.

Izložba je otvorena do 20. listopada, a detalji su dostupni na sljedećoj poveznici.


Povezano