U svjetlu kontinuiranih transformacija

srijeda, 10.06.2015. - subota, 27.06.2015.
dan_oki_630

Prostor NO Galerije Dan Oki transformirao je u umjetnički dnevnik u medijima filma, videa i fotografije. Oki je svojom 8 mm kamerom koja je donedavno radila, snimao 20 godina, pri čemu su neki radovi odmah bili koncipirani kao filmovi, ali je većina pripadala kućnoj radinosti te služila za registraciju intime. Kako se je autor profilirao na području umjetničkog stvaralaštva, tako su se i filmovi mijenjali, pa su nastali filmovi eksperimentalnog karaktera, igrani sadržaji, frame by frame animacije. Projekt je nastavak istraživanja upotrebe velike količine snimljenog materijala kojim se isprepliću intimni život, profesionalna vokacija i širi društveni kontekst. Raspon medija s kojim radi je od Super 8mm, 16mm i 35mm filmova i foto printeva, digitalnog videa i fotografije, registracija i koncepta dnevničkih videa te foto radova nastalih u kamerama mobilnih telefona.

Tijekom trajanja izložbe, na Medijskoj fasadi prikazuje se filmska instalacija pod nazivom Film: višak i prljavština (Film: Surplus and Dirt). Kada se filmska traka telekinira-digitalizira uvijek ostaje jedan dio koji je višak i nije potreban za prikazivanje. Možemo ga tumačiti kao sjećanje, estetski retro ili konzervacijski kontekst. Projiciran na Medijskoj fasadi podsjetit će na filmsku projekciju, ali će istodobno biti i sama projekcija, vizualna tekstura u obliku muzeja. Prljavština je u ovom kontekstu opet specifična i vezana je kako za samu filmsku projekciju tako i za proces digitalizacije. Film Bioautografija nastao je upotrebom bioautografskog materijala, fragmentirane baze neizmontiranih Super 8mm filmova koje je Dan Oki snimao 30 godina – od svoje 12. do 42. godine. Dugometražni film kao rezultat ovog procesa je uobličen u okviru SIC (SoundImageCulture) programa u Bruxellesu koji je pohađao tijekom 2014. godine. To je nelinearna i otvorena dokumentarna osobna priča u koju se može ući sa raznih strana. 

Dan Oki (Slobodan Jokić, Zadar, 1965.) diplomirao je novinarstvo i politologiju na Sveučilištu u Zagrebu 1989. godine. Od 1991. do 1993. studira film i video na De Vrije Academie u Haagu u klasi profesora Fransa Zwartjesa. Magistarski studij medijskih umjetnosti na Hogeschool voor de Kunsten u Arnhemu završava 1996. godine. Od 1997. do 1999. studira na poslijediplomskom studiju filmske režije i scenaristike na Maurits Binger Film Institute u Amsterdamu. Od 1996. do 1999. godine je predsjednik Društva medijskih umjetnika (De Vereniging van Media Kunstenaars, VMK) sa sjedištem u Amsterdamu. Osnivač je i programski autor studija filma i videa na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu (UMAS) i redovni profesor na UMAS-ovom Odsjeku za film i video. Kao gostujući profesor predavao je na mnogim europskim akademijama. Živi i radi u Zagrebu i Splitu.

Izložba će biti otvorena u NO Galeriji MSU-a od 11. do 28. lipnja.


Povezano