Transformacije projektantskih paradigmi

ponedjeljak, 07.03.2016. - četvrtak, 07.04.2016.
adaptacija_630

Izložba Pročitani grad autorice Svjetlane Miše bit će otvorena u Galeriji Škola, Škole likovnih umjetnosti, u utorak, 8. ožujka, u 19 sati.

Nakon više od godine dana intenzivnog djelovanja, splitska Galerija Škola, predstavlja izložbu Pročitani grad, rezultat fotografske istraživačke radionice ostvarene u suradnji Udruge Teserakt za interdisciplinarna istraživanja i učenika trećeg razreda odjela Fotografski dizajn, mentora prof. Hrvoja ZuanićaKustosica izložbe je Branka Juras, a autori fotografija Petra Davidenko, Paulina Nazlić, Dora Sekul, Lucija Sesartić, Marko Šerić, Eva Šodan i Michaela Tarbušković.

Pročitani grad izložba je nastala kao rezultat fotografske istraživačke radionice koncipirane s ciljem stvaranja interpretativnog okvira za čitanje grada. Kritičkom i problemskom studijom dvaju susjednih, a različitih naselja – Trstenika i Žnjana u Splitu – polaznici radionice su kroz medij fotografije bilježili transformacije u pristupu planiranja grada, transformacije projektantskih paradigmi, način na koji te transformacije interpretiraju stanovnici i na koji način oblikuju vlastiti svakodnevni život unutar naselja.

Trstenik, nastao na valu modernističke planerske prakse i inovacije kojom je u gradsku matricu vraćena pješačka ulica, oblikovao je život susjedstva koji u velikoj mjeri odgovara idealističkim projekcijama urbanista-planera Splita III s kraja šezdesetih godina 20. stoljeća. Stambeno naselje Žnjan, slika je tranzicijskog, katastarskog urbanizma i živi potpuno drugačijim ritmovima. Mapiranjem urbanih elemenata i sadržaja kroz fotografski diptih, autori pružaju uvid u urbani život dvaju naselja i otkrivaju dva lica grada.

Pročitani grad posjetite u Galeriji Škola do 19. ožujka i od 29. ožujka do 8. travnja.


Povezano