Tijela i stvari, izgubljeno – nađeno

petak, 25.11.2016. - srijeda, 14.12.2016.
Diamond-Cuts-Sea-of-People_Tina-Gverovic_630

Tina Gverović, Diamond Cuts Sea of People

Francuski paviljon, Zagreb, 26. studenog – 15. prosinca

Izložba Tijela i stvari, izgubljeno – nađeno autorice Tine Gverović otvorit će se 26. studenoga u 12 sati u Francuskom paviljonu, a uz suglasnost štrajkaškog odbora djelatnika SC-a koji su od 16. studenoga u štrajku zbog nepotpisivanja usuglašenog Kolektivnog ugovora kojim se reguliraju osnovna radnička prava. Zbog nemogućnosti održavanja izložbe u drugom terminu i ranije preuzetih obaveza, pozivaju da podržite i umjetničku i radničku inicijativu. Izložba će biti otvorena do 15. prosinca, radnim danom od 14 do 20 te subotom od 10 do 14 sati.

Umjetnica je izložbu ostvarila u suradnji s Benom Cainom i Alexisom Taylorom, a instalacija uključuje šest slika na platnu i audio rad u izvedbi Alexisa Taylora, postavljenog unutar instalacije. Slike i audio element postavljeni su unutar serije skulpturalnih intervencija – koje su osmislili Ben Cain i Tina Gverović – sačinjenih od građevinskog materijala, pijeska, blokova, plastičnih cijevi, vanjske rasvjete i industrijskih svjetala.

Polazišna je točka ovog rada serija šest slika velikih dimenzija nastalih u relaciji s povijesnim kontekstom izlagačkog prostora. Radovi se fokusiraju na različite procese kao što su odjeci, sedimentacije, nakupljanja, povijesti/materijalnosti određene robe za razmjenu i vrijednih dobara, kao i pitanja povezanih s migracijom, viškovima u proizvodnji, tijelima u tranzitu te tijelima u tranziciji.

Tina Gverović diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, završila poslijediplomski studij na Jan van Eyck Akademiji u Maastrichtu u Nizozemskoj, te doktorirala na Middlesex Sveučilištu u Londonu. Radi u mediju instalacije, crteža, slike, zvuka, teksta i videa. Njen rad često uključuje dezorijentirajuće instalacije i bavi se pitanjima vezanim uz prostor, teritorij i identitet, te načinom na koji su ti koncepti vezani za imaginarno.

Više o izložbi potražite na službenoj i Facebook stranici.


Povezano