Strukture nevidljivog

utorak, 15.04.2014. - subota, 14.06.2014.
strukture_nevidljivog_630

Strukture nevidljivog održavaju se u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, od 16. travnja do 15. lipnja i u Tehničkom muzeju od 18. travnja do 17. svibnja. Na poseban način – izložbenim postavom i kroz prateća događanja – predložiti će odgovore na pitanje: “Kako pristupiti nepoznatom, granicama znanja, spoju materijalnog i nematerijalnog svijeta u ljudskoj svijesti?”

Pitanje Martine Kramer, autorice projekta, postalo je cijelom timu sudionika i organizatora prvenstveno stručnim i znanstvenim izazovom. Pristankom na sudjelovanje u ovome projektu svjetski poznati umjetnici i znanstvenici projiciraju stečeno znanje i predodžbe u konkretan galerijski prostor na drugome katu bivšeg jezuitskog samostana na Gornjemu gradu. Time ga uistinu preobražavaju i oblikuju novim viđenjima i promišljanjima nevidljivih struktura: svjetla, zvuka, tvari, tijela i valova. Instalacije in situ izvest će umjetnici iz Francuske, Finske i Hrvatske, koji su na razne načine povezani sa međunaraodnom umjetničkom scenom ovih područja istraživanja. Među njima su Marine Antony,  koja živi u Poitiersu, Ivana Franke, koja živi u Berlinu, a zastupala je Hrvatsku na Bijenalu u Veneciji 2007. godine, Pierre Gallais, umjetnik i matematičar koji  živi u Lyonu, Tommi Grönlund i Petteri Nisunen, koji su zastupali Finsku na Bijenalu u Veneciji 2001., a žive u Helsinkiju, Elias Crespin, venecuelanski umjetnik rođen u Caracasu koji živi u Parizu, Martina Kramer, koja živi u Rustrelu, a izlagala je u sklopu hrvatske selekcije na Bijenalu u Veneciji 1995. godine, Isabelle Sordage, koja živi u Nici, a osnivačica je i direktorica umjetničke rezidencije Atelier expérimental u Clansu, Mirjana Vodopija, koja živi u Zagrebu i prodekanica je za nastavu na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti.

Među znanstvenicima valja istaknuti Etienne Ghysa, matematičara iz Lyona, Jean-Marca Lévy-Leblonda, eminentnog fizičara i esejista iz Nice, te Danka Bosanca i Davora Horvatića, fizičare iz Zagreba. Lévy-Leblond će održati predavanja Predstavljanja prostora i vremena u suvremenoj fizici 15. travnja u 17 sati u Institutu Ruđer Bošković te Umjetnost i znanost danas 17. travnja u 17 sati u Tehničkom muzeju

Poslije izložbe u Zagrebu, koju će pratiti niz predavanja i susreta sa znanstvenicima i umjetnicima u suradnji s ustanovama kao što su Tehnički muzej, Institut Ruđer Bošković i Akademija likovnih umjetnosti, projekt se nastavlja u Fondaciji Vasarely u Aix-en-Provenceu, u Francuskoj, u jesen 2014.


Povezano