Stéphan Crasneanscki: Godardove kutije

Vodnjan, Apoteka
subota, 30.03.2024. - subota, 04.05.2024.

U subotu, 30. ožujka u 19 sati, u Apoteci – prostoru za suvremenu umjetnost (Trgovačka 20) održat će se otvorenje izložbe Godardove kutije Stéphana Crasneansckog. Kustosice izložbe su Tanja Vrvilo i Branka Benčić.

Izložba obuhvaća fotografije knjiga, kolaže, filmske i video arhivalije iz osobnog arhiva Jean-Luc Godarda uz predstavljanje foto-knjige koja je nastala iz umjetničko-kustoskog istraživanja Stéphana Crasneansckog.

“Naslov knjige, videa i zvučne kompozicije Ono što ostavljamo za sobom | Iz arhiva Jean-Luca Godarda slijedi tragove rizomatskih međuprostora umjetničko-kustoskog istraživanja Stéphana Crasneansckog i njegova eksperimentalnog Soundwalk Collective nakon što ga je 2014. Godardov snimatelj zvuka François Musy uveo u nepregledno čuvalište Godardova filmskog stoljeća, smješteno u francuskom Cantalu. Beskrajne serije kartonskih kutija klasificirao je i zapakirao sam Godard, bez naziva i bez brojeva. Kutije je rastvorio Crasneanscki za fotografski remedijalizirano kino-oko godardovske pedagogije koja teoretizira i terorizira vrtoglavicom razmještaja, međuokvirima i nad-postavljanjima, transparencijama i sjenovitim zrcaljenjima teksta, slojevitim pretapanjima i višestrukim ekspozicijama, izrezivanjem i paranjem nađenih slika”, piše u najavnom tekstu Tanje Vrvilo.

Stéphan Crasneanscki je francuski multidisciplinarni umjetnik, koji živi i radi u New Yorku. Godine 2000. osnovao je Soundwalk Collective, platformu suvremenog zvuka u kojoj djeluje zajedno s producentom i umjetnikom zvuka Simoneom Merlijem te širokom skupinom umjetnika i glazbenika na dugotrajnim projektima koji se snimaju na specifičnim mjestima te razvijaju konceptualne, transnacionalne, izvedbene, diskurzivne umjetničke prakse u različitim medijima – od umjetničkih instalacija, plesa, glazbe i filma do knjiga, analognih i digitalnih nosača zvuka. Njihov pristup skladanju kombinira antropologiju, etnografiju, nelinearnu naraciju, psihogeografiju, politike krajolika i istraživanje metoda snimanja i montaže zvuka.

Izložba ostaje otvorena do 4. svibnja. Više detalja pronađite ovdje.


Povezano