Šibenik – Zlarin – Prvić – Vodice

srijeda, 16.01.2019. - subota, 19.01.2019.
Plan_evakuacije_630

Plan evakuacije je ambisonična 3D kompozicija u prostoru koja je nastala na temelju zvučne dokumentacije Jadrolinijinog broda Tijat, izgrađenog 1955. godine, koji plovi na relaciji Šibenik – Zlarin – Prvić – Vodice.

Glavna karakteristika broda je motor s jednom propelom, veliki dimnjak na sredini broda iznad strojarnice i arhitektura koja odzvanja zvukom mašine koji se širi kroz sve otvore, svaki na drugačiji način. Svi segmenti moćnog zvuka njegovog motora su zbijeni i odzvanjaju kroz prostor broda te se, kao u orkestru, saslušavaju kao jedna cjelina.

Koristeći različite mikrofone, Toni Meštrović slušatelja uranja u višedimenzionalni fizički vrtlog zvučnog doživljaja broda Tijat dok plovi svojom dalmatinskom rutom. Postavljeni na brojnim mjestima u brodu, na brodu i oko broda, vanjski mikrofoni snimaju atmosferu na palubi i strojarnici, kontaktni mikrofoni bilježe vibracije zvučnih valova što prolaze kroz metalne stijenke i podove dok hidrofoni, uronjeni u vodu, snimaju brodska isplovljavanja i uplovljavanja, uz sudaranje planktona sa senzorima snimateljskog instrumenta.

Posjetitelj je istodobno na raznim mjestima u trupu broda i njegovim površinama te površinama koje brod dodiruje pri plovidbi: ispod i iznad vode, u motoru, u metalu, u vodi, u valu. Uronjenost u zvukove broda, brodogradilišta, čekaonica, kamenih kuća, otoka i soli stvara iskustvo rada koje je u isto vrijeme i burno i smireno. Plan evakuacije je svojevrsno evakuiranje zvukova broda Tijata, među posljednjima takve vrste na Jadranu, koji uskoro odlazi na svoju zadnju plovidbu.

Toni Meštrović je umjetnik koji radi uglavnom u mediju video i zvučnih instalacija. Zbog interesa za elektronske audiovizualne medije 1997. studira Video/Digital Imaging na International Sommerakademie für Bildende Kunst u Salzburgu. 2004. završio je dvogodišnji postdiplomski studij za Medienkunst na Kunsthochschule für Medien Köln. Profesor je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, Odsjek za film i video.

Instalacija se u velikoj dvorani Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka) otvara u četvrtak, 17. siječnja u 20 sati. Istovremeno s instalacijom, u Filodrammatici se otvara izložba multimedijalna izložba Games and Politics / Igre i politika.


Povezano