Sanna Helena Berger: Role (Play) & Rational Display

Zagreb, Pogon i GMK
ponedjeljak, 12.06.2023. - subota, 01.07.2023.

U sklopu programa Galerije Močvara, u Pogonu Jedinstvo i GMK-u umjetnica Sanna Helena Berger predstavlja rad koji se izlaže u dva dijela. Igranje (uloga) je potencijalno kazališna predstava, praktički performans, možda autobiografska pantomima koja briše tradicionalne narative koje čine unutarnji i vanjski monolozi umjetnika/ce, kritičko opredjeljenje i zabludu te se usprotivljuje potrebi za standardiziranom radnjom u raspletu scena u “crnoj kutiji”.

U paralelnoj “bijeloj kocki” Berger promišlja o dobrom i lošem ukusu, visokoj i pop kulturi, kulturnim okvirima i postavkama. Povijesno i suvremeno razumijevanje i interpretacija ovih kategorija uokvireni su konzervativizmom u vidu dobro poznatog vokabulara likovnih umjetnosti, ali s podtekstom koji se može nanovo čitati “protiv struje” kao kritičko ispitivanje vlastite kritičke pozicije.

Sanna Helena Berger rođena je u Švedskoj, živi i radi u Berlinu i izrađuje site-specific i situacijske instalacije s kritičkim impulsom i autobiografskom transparentnošću. Njezin autodidaktični rad ujedno je komentar i odraz situacije u kojoj se njezin rad doživljava. Refleksivni narativ o ustaljenim ukusima i standardiziranim sustavima svijeta umjetnosti. Kroz minimalističku estetiku i maksimalistički autobiografski narativ, Bergerin dijalekt nastoji demistificirati njezinu praksu i umjetničku produkciju dijeleći osobne okolnosti ulaska u i razmatranja problematike umjetnosti.

Berger je imala samostalne izložbe u galeriji Shahin Zarinba u Berlinu, Córdobi, Beču i Barceloni, Diorami u Oslu, Sorbusu u Helsinkiju, galeriji Spazio ORR u Bresciji, galeriji PS120 u Berlinu, Art Week Brussels, Jupiter Woods u Londonu i dr. Sudjelovala je na sljedećim grupnim izložbama: Skånes Konstförening, Malmö; Waf Galerie, Beč; Kunsthalle Bremerhaven, Cittipunkt, Berlin; Kunstverein Kärnten; Modern Museum, Stockholm; Cell Project Space, London; Staatliche Museen zu Berlin; Shanaynay, Paris; Le Bourgeois / 3236rls, London; Sculpture Garden Biennale, Ženeva i dr.

Rad Igranje (uloga) se predstavlja u Galeriji Močvara 12. lipnja, a izvode ga Sanna Helena Berger, Cecilie Norgaard, Angelina Petrovic, Shade Théret i Hilde Wollenstein. Racionalni prikaz se izlaže u GMK. Otvorenje će se održati 14. lipnja, a izložba ostaje otvorena do 1. srpnja.


Povezano