Pregažena mjesta

ponedjeljak, 27.05.2013. - subota, 08.06.2013.
pregazena_mjesta_630

Nikola Šerventić u širem centru Zagreba snima radnje, lokale u kojima su nastajali proizvodi odnosno u kojima su se nudile određene usluge, poput urarske radnje, krojačkoga salona, plastičarske radionice, videoteke, radionice kišobrana, cvjećarnice.

“Osviještenim i promišljenim kadriranjem, pri kojem varira udaljenost od prozora/izloga/vrata, uspostavljanjem odnosa između lokala i prolaznika, samih ili u paru, Nikola naglašava atmosferu i poetsku trenutnost predmeta – propaloga lokala. Istovremeno ih prikazuje kao nevidljive međuprostore, izgurane iz tkiva grada koji zadržava svoju funkciju i sadržaj, i kao markantne taložine ožiljaka vremena. Grad koji se niže na vrsno komponiranim crno-bijelim analognim fotografijama, očituje se kao napušteno mjesto, pregaženo vrijeme, činjenica agresivnoga diskontinuiteta, a fotografija je pokušaj da se on prevlada, makar u kreativnom i misaonom procesu”, napisala je u predgovoru Barbara Vujanović.

Nikola Šerventić rođen je u Zagrebu 1988. godine. Trenutno je student treće godine BA na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, smjer snimanje. Izlagao je na dvadesetak grupnih izložbi. Godine 2012. bio je finalist Sudnjega dana – Nezavisnoga festivala kreativnih komunikacija, u kategoriji mlada nada, a 2013. finalist je natječaja Rovinj Photodays, u kategorijama pejzaž i portret. Imao je dvije samostalne izložbe.

Izložba fotografija Nikole Šerventića bit će otvorena u utorak, 28. svibnja, u 19 sati u Galeriji Modulor, Park stara Trešnjevka 1. Izložba ostaje otvorena do 9. lipnja.


Povezano