Postmedijski pristupi umjetnosti

četvrtak, 16.06.2016. - petak, 01.07.2016.
2004_Trbuljak_Untitledcounter_detail_567Goran Trbuljak: Bez naziva.

Prema kustoskom konceptu Darka Fritza u Institutu za suvremenu umjetnost 17. lipnja u 20 sati otvara se izložba New Materialisms (Station 03.01). Serija izložbi pod nazivom New Materialisms ostvaruje se od 2015. u suradnji Sive zone – prostora suvremene i medijske umjetnosti iz Korčule i HICA (Highlands instituta suvremene umjetnosti) iz Škotske. Ovaj postav, treći u nizu, priređen je kao gostujuća izložba u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu te predstavlja odabir radova s prve dvije izložbe koje su bile održane 2015. u Korčuli i u Škotskoj, te radova koji će biti predstavljeni u nadolazećim izložbama u Korčuli tijekom 2016. Umjetnici koji će biti predstavljeni na izložbi su Alexei Blinov, Martin Callanan, Vladislav Knežević, Špela Petrič & Miha Turšič Goran Trbuljak

Projekt New Materialisms istražuje identifikaciju “estetskog stanja” kako ga definira njemački filozof Max Bense, kao i njegovu teoriju da je ‘estetsko stanje jednako materijalno kao i fizičko stanje bilo kojeg promatranog objekta’. Benseova analiza slijedila je potku ‘programa proizvodnje estetskih stanja’ i često je korištena kao polazište rane digitalne umjetnosti 1960-ih i 1970-ih godina. New Materialisms kroz višegodišnju seriju izložbi i predavanja reflektira povijesno divergentne umjetničke prakse konkretne i konceptualne umjetnosti i s njima povezana diskurzivna polja definirana tijekom 1960-ih.

Projekt propituje razumijevanje istih kroz prizmu postmedijskih suvremenih pristupa umjetnosti i post-digitalne uvjetovanosti naše svakodnevice, pri čemu je digitalnošću prožet skoro svaki aspekt društvenosti. Teži se formirati dijaloge između značajnih autora konkretne i konceptualne umjetnosti i suvremenih praktičara koji djeluju u post-medijskom kontekstu s pretpostavkom oblikovanja estetskog iskustva kao značajnog mehanizma djelatnog u procesu stvaranja fizičkog svijeta.

Ovom izložbom na dvije lokacije otvara se obljetnička desetgodišnja izlagačka sezona Sive zone, koja je svojim radom počela 2006. u Korčuli. Istovremeno s izlaganjem na zagrebačkoj izložbi, isti umjetnički rad Gorana Trbuljaka bit će izložen do 30. rujna u Gradskom muzeju Korčula. Rad Gorana Trbuljaka je bez naslova, a riječ je o ručnom brojaču kojim autor broji osobe koje prvi puta prisustvuju otvaranjima njegovih samostalnih izložbi od 1970. do danas. 

Više o projektu i umjetnicima možete pročitati na stranicama Sive zone


Povezano