Pionir hrvatske konceptualne umjetnosti

četvrtak, 21.02.2019. - subota, 11.05.2019.
trbuljak_630

U sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Muzej moderne i suvremene umjetnosti 22. veljače u 19 sati otvara veliku izložbu cijenjenog konceptualnog umjetnika, fotografa, filmaša i dizajnera Gorana Trbuljaka.

Ovaj je “pionir hrvatske konceptualne umjetnosti” od svojih početaka krajem 60-ih do danas izlagao na dvjestotinjak selektiranih skupnih i samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, njegovi se radovi nalaze u mnogim muzejskim i privatnim kolekcijama, no riječka ga publika još nije imala priliku sustavno upoznati.

Izložba naslovljena po Trbuljakovom radu nikada do sada viđen rad neviđenog umjetnika predstavit će ga kroz 70-ak radova na papiru – rečenica od jednog retka koje često funkcioniraju kao aforizmi a pratit će ju i predavanja, filmski program te radionice.

Izložba se neće voditi kronologijom umjetnikovog djelovanja, već će se njome pokušati definirati glavni elementi njegove umjetničke prakse s fokusom na dva aspekta rada: na umjetnikovo korištenje jezika, ispitivanje primijenjenog medija i metode umjetničkog istraživanja, te na evoluciju njegovih umjetničkih koncepata i sadržaja.

Poseban će naglasak pritom biti na radovima Ovojeizam (1970. – 1981.) koji još nikada nisu bili u cjelini izloženi a koji suptilno razotkrivaju Trbuljakovu kontekstualnu umjetničku praksu.

Izložba je otvorena do 12. svibnja.


Povezano