Osobno jest političko

petak, 31.01.2014. - četvrtak, 20.02.2014.
f_mavena_630

U subotu, 1. veljače u 20 sati otvara se izložba Ddržava u krevetu // State Abed u Galeriji umjetnina Split, Ulica Kralja Tomislava 15. Izložba i manifestacija rezultat je kolegija Feminizmi i društvene promjene u suvremenim umjetničkim praksama koji se održavao na Umjetničkoj akademiji u Splitu 2012/2013. kroz projekt PATTERNS lectures, a držala ga je Natasha Kadin.

Slijedeći feminističku maksimu “osobno je političko”, kao i individualne razloge zašto se bavimo feminizmima, što nas navodi da se javno deklariramo feministkinjama, doveli su voditelje projekta do naziva izložbe Država u krevetu. Projekt propituje koliko duboko i na koje načine sustav, država, vlast i politika upravljaju našim životima te u kojoj mjeri i zašto imaju potrebu ulaziti u naše živote, ložnice, tijela i glave te upravljati njima. Posebno je namjera razotkriti načine na koje prihvaćamo ili ne prihvaćamo njihova zavođenja, poljupce, naloge i nasilja. U ovom dvosmjernom procesu težnja je ogoliti sustav kao što on ogoljava nas, uzvratiti udarac, ili poljubac, rasvijetliti tu priču i saznati zašto imamo osjećaj da je to vođenje ljubavi zapravo silovanje i kakve sve posljedice ostavlja na naše osobno. Koje jest političko. Koje jest osobno.

Izložba predstavlja 24 umjetnička rada iz cijelog svijeta objedinjena pod kustoskim konceptom Država u krevetu, a u popratnom programu održat će se razgovori s umjetnicima, filmske i video projekcije, prezentacije knjiga i ciklus predavanja. Umjetnici predstavljeni na izložbi, od kojih će neke domaća publika imati priliku upoznati po prvi puta, su: Mez Breeze (Australija) i Andy Campbell (UK), Melanie Bonajo (Netherlands), Jay Critchley (USA), Ivana Čagalj (HR), Doplgenger (Serbia), Maria Ezcurra (Meksiko, Kanada), Francine Flandrin (FR), Faith Holland (USA), IRWIN (Slovenija), Marta Ivanova (Rusija), Adela Jusić (BiH), Natasha Kadin (HR), Ivana Kevo (HR), Marija Kotarac (HR), Glorija Lizde (HR), Joan Oh (USA), Roberta Orlando (Italija), Dina Rončević (HR), Sandra Sterle (HR), Svitogora & Serpent (HR), Leslie Wilson (USA), Jing Zhou (Kina, USA), Petra Zlonoga (HR). U kreiranju koncepta, kao i u organizaciji izložbe, uz kustosicu Natashu Kadin, aktivno su sudjelovale polaznice kolegija Eni Buljubašić, Ivana Čagalj, Lovorka Kalebić, Ivana Kevo, Glorija Lizde, Jelena Novaković, Mia Raos, Neli Ružić i Maja Stojić.

Izložba je otvorena do 21. veljače, a popratni program također će se održavati u Galeriji umjetnina u Splitu. Producent izložbe i manifestacije je organizacija MAVENA, kroz projekt ART&FACT, platforma NMG, a donatori su Zaklada ERSTE, Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture RH, HAVC i Grad Split, a sponzori Hostel Goli Bosi i UZOR.

Program:
1. veljače u 20 h Otvorenje izložbe i manifestacije
22 h Afterparty klub KOCKA, Dom mladih: PlesnjaQ / Shumovi protiv valova / Mondo kick / DJ Pedo

3. veljače u 12 h Razgovor s umjetnikom: IRWIN

4. veljače u 15h projekcija filma ŽEMSKO Dunje Ivanišević; nakon filma razgovor s autoricom i Sandrom Sterle

5. veljače u 15 h Vođenje kroz izložbu

6. veljače u 15 h screening (u suradnji s FEMLINK): tema AGRESIJA

7. veljače u 15 h predavanje Ivane Radačić i Mirjane Kučere: Konstrukcija ženske seksualnosti u zakonu i praksi – Regulacija braka i seksualnog nasilja

10. veljače u 12 h screening: tema FRAGILNOST

11. veljače u 15 h film: PUSSY RIOT, A PUNK PRAYER, Mike Lerner, Maxim Pozdorovkin

12. veljače u 15 h Vođenje kroz izložbu

13. veljače u 15 h screening: tema OTPOR

14. veljače u 15 h predavanje Željke Jelavić: Je li moje tijelo stvarno moje?

17. veljače u 12 h prezentacija knjiga Susan Sontag: dnevnici Ponovno rođena i Kao što je svijest upregnuta u jarmu tijela, i eseji Istovremeno, u suradnji s udrugom Domino Zagreb

18. veljače u 15 h film: ŠUTI, Lukas Nola

19. veljače u 15 h Vođenje kroz izložbu

20. veljače u 15 h screening: tema ČUDO

21. veljače u 15 h predavanje dr.sc. Silve Mežnarić: DRŽAVA U LOŽNICI: brojnost nacije i održanje političke zajednice


Povezano