Ogoljena slika postaje stvarnost

petak, 24.02.2017. - ponedjeljak, 06.03.2017.
bosnjak_630

Otvorenje izložbe EUtopia Igora Bošnjaka bit će održano u Galeriji Flora u subotu, 25. veljače, u 19 sati. Igor Bošnjak se u video radu EUtopia, između ostalog, bavi odnosom koji društvo ima prema svojim raspoloživim alatima i vještinama, ilustrirajući granice do kojih je u stanju mijenjati svoju okolinu. Iz perspektive ekonomije i materijalnog ovo bi mogla biti definicija tehnologije, prema kojoj autor i u ovom radu izražava jasno kritički stav.

Mogli bismo se odmah pitati je li nas permanentno tehnološko usavršavanje koje podrazumijeva jedinstvo materijalnog i nematerijalnog, a nastaje ulaganjem mentalnog i fizičkog napora u cilju postizanja vrijednosti, dovelo do “dešperantnog” stanja u kojem se nalazimo? Sigurno ne, ali činjenica je da vrijednosti na osnovu kojih se na globalnom planu gradi odnos prema društvu danas, 2016. godine, izgledaju u najmanju ruku neprijatno. 

Naime, rezultat promjene društvene okoline vidljiv je od samog početka video rada na slici zemljopisne karte Europe, čiji teritorij je i dalje prepoznatljiv, bez obzira na vrlo svedene prirodno-geografske elemente od kojih je sastavljena (karta – ulje na platnu) čiji je autor sam Bošnjak. Ogoljena slika postaje stvarnost shvaćena kao intenzivno, čulno, življeno iskustvo umjetnika i promatrača, koji kroz istu uranjaju u svijet svakodnevne banalnosti, primitivizama i drugih oblika “izama”, dok Europa postaje metafora dobre utopije koja se pretvorila u lošu, zlu i crnu. 

“Kao da se pred nama, na beskonačnoj pozornici upravo snima film stvarnosti, tijekom kojeg se sva tri vremenska perioda ( tri dijela video rada: prošlost, sadašnjost i budućnost) stapaju u jedno. Potpuno paradoksalno, razotkriva se nemogućnost direktnog pristupa “običnoj” stvarnosti kroz činjenicu da, na kraju, i autor i promatrač ostaju bez odgovora da li se i kako može nastaviti život u “ograđenoj” Europi i izvan nje”, zapisala je Zorana Đaković Minniti.

Igor Bošnjak, rođen 1981. u Sarajevu, diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju 2005. Bio je osnivač i kustos platforme za suvremenu umjetnost namaTREba bijenale od 2006 do 2016. Magistrirao je na Interdisciplinarnim studijama na grupi za Teoriju Umjetnosti i Medija na Univerzitetu Umetnosti u Beogradu 2008. Istražuje u oblasti filma, videa, instalacije i fotografije. Trenutno zaposlen u zvanju docenta na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, na predmetima: Intermedijalna umjetnost, Video, Digitalna umjetnost.

Izložba je otvorena do 7. ožujka.


Povezano