Luana Lojić i Nina Kurtela: Obrnute vještine

Zagreb, Pogon
petak, 15.12.2023. - nedjelja, 17.12.2023.

Izložba Obrnute vještine rezultat je projekta NOVAci nastalog u suradnji WHW-a i Pogona – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade. NOVAci djeluju kao platforma potpore za razvijanje znanja u području suvremene umjetnosti, s fokusom na praktično iskustvo u polju kustoskih praksi, koje često izostaje tijekom studija. U sklopu projekta, kustosice Ana Kovačić i Lea Vene više su mjeseci mentorirale kustosicu u nastanku Teutu Gatolin u pripremi izložbe: od razvoja koncepta, susreta s umjetnicama, teoretičarima i praktičarima, do odabira radova, dizajniranja postava i izvještavanja o projektu.

Kako bi se i formatom približile tematskoj okosnici projekta, Obrnute vještine održane su u obliku višetjedne produkcijske umjetničke rezidencije. Prezentacija nastalih umjetničkih materijala i procesa odvijat će se od petka do subote, od 15. do 17. prosinca, u prostoru Pogona Jedinstvo. Razgovor s umjetnicama Luanom Lojić i Ninom Kurtelom održat će se u petak, 15. prosinca, u 19 sati, a kustosko vodstvo po izložbi u subotu, 16. prosinca, u 19 sati.

Tematski fokus programa Obrnute vještine je na umjetničkom propitivanju i istraživanju suvremenih koncepata vremena s naglaskom na duboko vrijeme Zemlje, koje označuje niz raznih događaja u povijesti planeta koji su se odvijali kroz razdoblja nemjerljivo duža od našeg uobičajenog poimanja protoka vremena, a koje je uglavnom definirano u odnosu na trajanje ljudskog života, jezika ili civilizacijskih kulturnih artefakata.

Program je popraćen umjetničkom radionicom Neže Knez, koja će se održati u subotu i nedjelju 9. i 10. prosinca od 12 do 16 sati, također u prostoru Pogona, a čiji se tematski raspon kreće od praktičnih umjetničkih vježbi do grupnih razgovora te opažanja meteoroloških fenomena sa svrhom njihove kreativne reartikulacije. Za radionicu nije potrebno prethodno iskustvo, a prijave se zaprimaju na adresu do četvrtka 7. prosinca 2023. godine ili do popunjenja slobodnih mjesta.


Povezano