O prostorima i sceni

četvrtak, 05.11.2015. - petak, 13.11.2015.
centar_za_dokumentiranje_nezavisne_kulture_630

Osijek, izložba/otvoreni razgovor, 6-14. studenog

Izložba Nezavisni prostori – prostori nezavisnih hod je kroz društvene centre, klubove i prostore u kojima od sredine devedesetih godina do danas djeluju organizacije nezavisne kulture i u kojima se nezavisna kulturna scena stvara i reproducira. Korištenjem tih prostora, kao i samom borbom za njihovo korištenje, kroz posljednjih se dvadeset godina u lokalnim sredinama diljem Hrvatske realiziraju vrijedni kulturno-umjetnički sadržaji, generiraju nova znanja, a sama zajednica se okuplja i osnažuje. Povijest prostora nezavisne kulture stoga je istovremeno i povijest participativnosti, eksperimenta, društvene kritike, pregovora i inovacije. Izložba dokumentira jedan dio te povijesti, s naglaskom na njen otvoreni kraj i aktualne probleme nedostatka adekvatnih prostora s kojima su organizacije nezavisne kulture u pojedinim sredinama suočene. Autori izložbe su Dejan Dragosavac Ruta i Dunja Kučinac.

Izložba Nezavisni prostori – prostori nezavisnih premijerno je postavljena u lipnju ove godine, u sklopu 8. Clubture Foruma u Karlovcu, a nastala je u suradnji Saveza udruga Klubtura te udruga Kulturtreger i Kurziv – Platforme za pitanja kulture, medija i društva, koje vode Centar za dokumentiranje nezavisne kulture. Izložba je od 25. rujna do 8. listopada bila otvorena i u Multimedijalnom kulturnom centru (MKC) u Splitu. Osječko izdanje izložbe u produkciji Saveza udruga Klubtura i Centra za dokumentiranje nezavisne kulture organizirano je u suradnji s osječkim organizacijama Phonogram, POPUP, Format C i M-art – u okviru programa Barutana 015, te uz potporu Grada Osijeka, u Kulturnom centru Eurodoma.

Na otvorenju izložbe 6. studenog u 19 sati bit će predstavljene aktivnosti Centra za dokumentiranje nezavisne kulture, pri čemu će svi biti pozvani donijeti svoje materijale za Centar i time sudjelovati u izgradnji i oblikovanju najvećeg arhiva nezavisne kulturne scene. Druženje i razgovori moći će se nastaviti u prostoru izložbe uz party otvorenja u organizaciji udruge Phonogram. Izložba ostaje otvorena do 14. studenog, a moći će se pogledati svakoga dana od 17 do 20 sati. Ulazak je slobodan. U istom vremenu moći će se donositi materijali koje će po zatvaranju izložbe suorganizatori dostaviti u arhiv Centra za dokumentiranje nezavisne kulture.

U prostoru izložbe će se 7. studenog u 12 sati održati javna tribina o nezavisnoj kulturnoj sceni u Osijeku i Slavoniji pod nazivom Abeceda nezavisne kulture – razgovor s predstavnicima organizacija. Cilj je razgovora okupiti što veći broj protagonista koji svjedoče razvoju nezavisne kulture i u njoj sudjeluju, zajednički rekonstruirati prošla događanja te mapirati aktualne tendencije i probleme s kojima se organizacije suočavaju. Javna tribina, kao i sama izložba, organizirane su u nedovršenom prostoru budućeg osječkog Kulturnog centra upravo kako bi se naglasio nedostatak društvenog i kulturnog centra, odnosno, prostora za nezavisnu kulturu u Osijeku.

U razgovoru će sudjelovati predstavnici osječkih organizacija M-art, Format C, Phonogram i Popup te pozvani članovi udruga iz Vukovara, Vinkovaca, Županje, Slavonskog Broda, voditeljica Centra za dokumentiranje nezavisne kulture u Zagrebu Dunja Kučinac i predstavnica Saveza udruga Klubtura Ana Abramović. Razgovor je javan i dio je projekta Abeceda nezavisne kulture koji zajednički provode udruge Kurziv i Kulturtreger iz Zagreba, a moderirat će ga Matija Mrakovčić, novinarka i urednica portala Kulturpunkt.hr.

Portal Kulturpunkt.hr od 2005. godine intenzivno prati događanja na nezavisnoj kulturnoj sceni koja je tijekom 1990-ih u javnosti najčešće percipirana kao alternativna kultura, te pokušava kritički promotriti tokove i probleme s kojima se susreću njeni akteri. Rad na portalu ukazao je na probleme bitne kako za shvaćanje njenog djelovanja tako i za njezin daljnji razvoj, a jedan od njih je nedostatak sustavnog dokumentiranja produkcije i razvoja ovog polja. Kako znanja, iskustva i informacije ne bi ostali samo u nestalnom sjećanju organizacija, pojedinaca, grupa i kolektiva, kako ih nove i nadolazeće generacije ne bi upoznavale samo kroz usmenu predaju, urbane legende i anegdote koje bi vrijeme možda prepustilo zaboravu, portal od 2009. kroz tekstove i intervjue s protagonistima nezavisne kulturne scene te kroz javne otvorene razgovore s njenim sudionicama i svjedocima gradi arhiv ovog bitnog i dinamičnog polja.

Projekt želi obuhvatiti što je moguće više informacija na kojima ćemo jednog dana isplesti nove narative, dubinsko razumijevanje razvoja nezavisne kulturne scene i njene važnosti za kulturno- društvenu povijest Hrvatske, a kao živi arhiv omogućava upoznavanje s događajima, ljudima, procesima i kontekstima djelovanja nezavisnih kulturnih aktera od 1990-ih do danas u cijeloj Hrvatskoj. U virtualnom prostoru Abeceda postoji kao arhiv usmene povijesti koji portal Kulturpunkt.hr objavljuje od 2009. godine. Arhiv sadrži preko 80 dubinskih intervjua s protagonistima scena u Zagrebu, Rijeci, Labinu, Puli, Splitu, Zadru, Kninu, Šibeniku, Sinju, Dubrovniku, Karlovcu, Sisku, Dugoj Resi, Samoboru, Zaboku, Čakovcu, Varaždinu, Hrvatskoj Kostajnici, Križevcima, Koprivnici, Kutini, Bjelovaru, Vinkovcima, Vukovaru i Osijeku.

Prilikom prikupljanja usmene povijesti, kao jedan od ključnih problema ispostavila se slaba dostupnost ili čak potpuna nedostupnost materijala i fizičkih dokaza te povijesti, njihovo neadekvatno čuvanje te opasnost od trajnog propadanja i nestanka. U prosincu 2011. godine udruga Kurziv, nakladnik portala Kulturpunkt.hr, i udruga Kulturtreger, koja vodi klub Booksa u Zagrebu, u istom prostoru otvaraju Centar za dokumentiranje nezavisne kulture. Centar otada djeluje kao mjesto prikupljanja, obrade, katalogizacije, očuvanja, digitalizacije i prezentacije raznolike građe proizvedene na nezavisnoj kulturnoj sceni u Hrvatskoj. Cilj mu je funkcionirati kao arhiv zajednice koja će biti uključena u sve faze procesa konstituiranja i vođenja arhiva. U Centru se trenutno nalazi preko 3500 jedinica građe, digitaliziran je dio fonda plakata, katalogizirano više od 1200 jedinica, a svi su pozvani donijeti svoje materijale u Centar i sudjelovati u izgradnji i oblikovanju najvećeg arhiva nezavisne kulturne scene.

Otvoreni razgovor u Osijeku pokušat će obuhvatiti trenutnu nezavisnu kulturnu scenu u Osijeku i Slavoniji, njene aktere i događanja na njoj. Razgovarat ćemo o suradnjama među udrugama, organizacijama, mrežama i pojedincima te institucijama i donositeljima politika, prostorima za rad i prezentaciju rada organizacija u nezavisnoj kulturi, željenom društveno-kulturnom centru u Osijeku, mogućnostima povezivanja s regijom, uvjetima rada na nezavisnoj sceni te društvenom kontekstu u kojem postoji i razvija se osječka nezavisna scena.

Događanje suorganiziraju organizacije M-art, Format C, Phonogram, POPUP, Kurziv, Kulturtreger / Centar za dokumentiranje nezavisne kulture, Savez udruga Klubtura uz potporu Grada Osijeka, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zaklade Kultura Nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz program Centri znanja.


Povezano