Novi teritoriji tehnopolisa

Dubrovnik, Galerija otok
petak, 10.11.2023. - utorak, 28.11.2023.
FOTO: Radiona.org

U petak, 10. studenog s početkom u 18 sati održat će se otvorenje izložbe Novi teritoriji tehnopolisa, kojom se Radionin lab predstavlja po prvi put svojim izlagačkim programom u Art radionici Lazareti u Dubrovniku.

Izložba je dio je projekta Hacktonauti – tehnološka utopija u tri čina i tematizira hibridne umjetnosti i hakersku/makersku kulturu kroz propitivanje tehnologije baveći se uređajima, objektima i instalacijama nastalim u okviru Radionine zajednice.

Iz najave: “Novi teritoriji tehnopolisa donose presjek umjetničkih i tehnoloških pristupa, radnih procesa, rješenja i radova nastalih kroz niz godina u kreativnom i tehnološkom labu Radione, ali uključujući i najnovije radove nastale u produkciji zajednice okupljene u udruzi.

Posljednjih petnaestak godina svjedočimo razvoju hibridnih umjetničkih praksi, ‘uskrsnuću’ intermedijalne umjetnosti zbog interdisciplinarne uporabe tehnologije, te uz svesrdnu potporu DIY (»uradi-sam«) i DIWO (»uradi-s-drugima«) zajednice, ponekad potpuno nesvjesna da sudjeluje u tom procesu, su-kreiramo maker kulturu te koncept STEAM-a (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) koji sve više ulazi u fokus rasprava o važnosti edukacije i u rječnike subkultura nastalih kao posljedica digitalne (r)evolucije.

U konzumerističkom društvu koje tehnološke izmjene odbacuje velikom brzinom, kreatori izložbe stvaraju svoja nova pravila igre, nove naprave i u cijeli proces participativno pozivaju svoju publiku da im se pridruži. Vidljiva poveznica ovih radova i njihovih autora namjera je koja u autonomnosti rada i intimi anonimnosti kroz tehnologiju i promišljanje zvučnih komponenata stvara nova područja izražavanja.”

Više informacija o izložbi i programu pronađite ovdje.


Povezano