Mjesto je prakticirani prostor

utorak, 06.11.2018. - petak, 16.11.2018.
huzjan_ognjiste_630

Ištvan Huzjan, Ognjište

U srijedu, 7. studenog u 20 sati u Francuskom paviljonu Studentskog centra u Zagrebu otvara se zajednička izložba Ane Hušman, Ištvana Huzjana i Marka Tadića.

Nakon obnove prostor Francuskog paviljona zadržao je svoju izložbenu funkciju, no kontekst u kojem se nalazi potpuno se promijenio. Od sajmišta iz 1937. trokut između pruga doživio je niz transformacija, a u trenutku njegova ponovnoga otvaranja, umjesto državnim paviljonima, “Francuz” je bio okružen pomalo ostarjelim, ali vrlo aktivnim prostorima kulture. Njegova veličina, neklasična akustika, promjenjiva rasvjeta, a ponajprije nedodirljivost zaštićenoga spomenika nametnuli su izazovne uvjete koje smo preokrenuli u istraživačke izazove.

U ovo istraživanje Marko Tadić je pozvao Anu Hušman i Ištvana Huzjana. Svojom interakcijom, radovima koji se susreću, oni prazan prostor pretvaraju u mjesto određene povijesti, odnosa i identiteta, na tragu de Certeauove ideje o mjestu kao “prakticiranom prostoru”.

Pojam mjesta uvijek je vezan uz pojmove mobilnosti i komunikacije u određenom vremenu, nije ograničen na geografsku definiciju nego ga definira širi antropološki okvir. Osim što umjetnici svojim intervencijama prostor Paviljona čine mjestom stvarajući njegovu izložbenu povijest, tvoreći njegov identitet, pojmovi prostora i mjesta dio su njihovih individualnih istraživanja te ih, iako s različitim umjetničkim rezultatima, povezuju.

Kustosica izložbe je Marta Kiš.

Izložba je otvorena do 17. studenog.


Povezano