Ljubav prema subverziji

petak, 11.04.2014. - petak, 02.05.2014.
avangarda_630

Izložba Ljubav prema subverziji, zahvaćajući vremenski raspon od osamdeset godina ili točnije od 1932. do 2012. godine, predstavlja umjetnike i umjetničke grupe čiju je umjetnost obilježio društveni aktivizam sa ciljem poticanja promjena u područjima institucionalne kulture i društveno-političkog okruženja. Riječ je o umjetnicima koji su svoju društvenu poziciju i umjetničku praksu shvatili kao platformu za promicanje programa i strategija čiji je cilj bio potkopavanje zatečene razine i oblika vladajućeg autoriteta, uključujući pozicije političke moći, građanskog morala te hijerarhijsku strukturu unutar koje se odvija umjetničko stvaralaštvo.

Izložba predstavlja kontinuitet aktivističke umjetničke prakse u regiji te je zasnovana na djelima iz Kolekcije Marinko Sudac, najveće zbirke umjetnosti povijesnih avangardi. Kolekcija se od 2004. godine i svog inicijalnog fokusa na umjetnost stvaranu u Jugoslaviji, do danas proširila na međunarodnu umjetničku produkciju od Baltika na sjeveru do Crnog mora na jugu, od SAD-a na zapadu do Japana na istoku te se vremenski odnosi na razdoblje od 1909. do 1989. godine. Tema izložbe predstavljena je fotografskom i video dokumentacijom performansa, audio instalacijom, eksperimentalnim i autorskim filmovima.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi sljedećih umjetnika/koletkiva: Grupa OHO, Crveni Peristil, Bosch + Bosch, Grupa šestorice umjetnika, Željko Kipke, Josip Seissel (Traveleri), Gorgona, Marjan Molnar, Balint Szombathy, Tomislav Gotovac, Obitelj iz Šempasa, Bogdanka Poznanović, Attila Csernik, Vladimir Petek, Ante Verzotti, Ivan Martinac, Miroslav Mikuljan, Slobodan Šijan, Petar Trinajstić, Marko i Marika Pogačnik, Naško Križnar, Marjan Ciglič, Ljubomir Šimunić, Era Milivojević, Marina Abramović.

Izložba će biti otvorena u osječkoj Galeriji Kazamat od 12. travnja do 3. svibnja.

 


Povezano