Lifram

četvrtak, 09.01.2014. - četvrtak, 23.01.2014.
lifram_630

Radovi Ane Petrović iz ciklusa LIFRAM izvedeni su u različitim medijima (video, instalacija, fotografija, crtež), tj. na granicama tih medija. U svim radovima autorica se bavi – iz različitih medija i uz pomoć njihovih različitih sredstava – propitivanjem filma i uopće ulogom svjetlosti. Svjetlost, kao preduvjet svega vizualnog, posebno unutar novih medija, bitna je za percipiranje svijeta oko nas. Ona je preduvjet vizualnosti. No ujedno, ona je i posljednja granica vizualnog. Što kada bi umjetnost gledali zatvorenim očima?

Pokušajem oduzimanja osjeta vida zatvaranjem očiju ne dobivamo jedno veliko ništa, već jedan drugačiji model percepcije. Naime, propusnost vijeđa dopušta nam vizualno iskustvo pomoću snažnih kontrasta svjetlosti i tame. 

Kovanica LIFRAM nastala je kraćenjem engleskih riječi light (svjetlo) i frame (pojedina sličica unutar filma). 

Ana Petrović je 2011. završila diplomski studij na Umjetničkoj akademiji Osijek, smjer multimedija. Od 2011. je asistentica na Umjetničkoj akademiji Osijek. Jedna je od osnivača umjetničke organizacije POPUP koji djeluje od 2012. na području grada Osijeka kojemu je cilj proširiti svijest o suvremenoj umjetnosti u alternativnim izlagačkim prostorima. Izlaže radove na samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. U svom radu bavi se istraživanjem granica medija.

Otvorenje multimedijalne izložbe bit će održano u petak, 10. siječnja, u 18 sati u Spomen školi dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću. Odmah nakon otvorenja, već u 19 sati, slijedi koncert etno dive Dunje Knebl i prateće grupe Kololira koji će ovom prilikom promovirati novoizašao album Tamo doli.

Izložba je otvorena do 24. siječnja


Povezano