Leteći koncepti novog doba

nedjelja, 22.10.2017. - subota, 28.10.2017.
moon

Tehnički muzej Nikola Tesla, 23-29.listopada

Tehnički muzej Nikola Tesla i Radiona.org pozivaju na otvorenje međunarodne izložbe Fly Me to the Moon koje će održati 23. listopada s početkom u 20.30 sati. Izložba Fly Me to the Moon bavi se letećim konceptima novog doba poput DIY svemirskih programa, lucidnih letećih objekata i balona koji prkose gravitaciji, levitirajućih objekata, vrlo simplificiranih kinetičkih mehanizama, a donosi i primjere iz zoologije i plesne umjetnosti koji se temelje na zakonima gravitacije.

Ljudska fascinacija letenjem od grčke legende o Ikaru i Dedalu intrigirala je mnoge izumitelje i umjetnike, poput Leonarda da Vincija i Fausta Vrančića, kao i islamske učenjake Ismail al-Jazarija i Abbas ibn Firnasa, sve do pionira zrakoplovstva u 20. stoljeću, braće Wright, i prve žene avijatičarke Amelie Mary Earhart te mnoge druge.

S razvojem interdisciplinarnih pristupa inovativnim sadržajima kao i “sam svoj majstor” garažnih projekata razvijaju se i koncepti letećih objekata koji ulaze u sve veću upotrebu kroz popularizaciju dronova. Leteći objekti inspiriraju i intermedijalne umjetnike na cijeli niz novih radova koji ispituju granice stabilnosti i održivosti pojedine mehatroničke ili robotičke instalacije namijenjene radu u zračnim sferama.

Izložba Fly Me to the Moon predstavlja koncepte inspirirane zakonima aerodinamike, no isto tako i zakonima gravitacije. Kroz interdisciplinarne pristupe znanosti i umjetnosti izložba će se osvrnuti na neobične “leteće” načine kretanja kod životinja i ljudi, osobito u plesnoj umjetnosti.

Projekt je zamišljen kao suradnja različitih generacija radeći na osobit način na pitanjima participacije i razvoja publike. U njemu sudjeluju znanstvenici recentnog projekta Stellar zajedno s učenicima Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića iz Zagreba, zatim pionirska generacija okupljena u Astronomsko-astronautičkom društvu Zagreb te članovi Radione. Izlagači su Tomislava Borić, Igor Brkić, Goran Mahovlić, Davor Jadrijević, Irena Krčelić, Mario Pavlić, Damir Prizmić, Ivica Zdelarec. Gostuju Astronomsko astronautičko društvo Zagreb (Damir Hržina, Alan Jadanić, Dragan Roša), Projekt Stellar (Stjepan Bedić, Uroš Todorović Mikšaj, Marin Tomičić), Učenici Strojarske tehničke škola Fausta Vrančića Bruno Alić i Robert Lesković (nastavnica strojarskih predmeta Kristina Škaler).

Izložba ostaje otvorena do 29. listopada, a ulaz je slobodan.

Više o programu potražite ovdje.


Povezano