Lampica na jagodici prsta

petak, 09.11.2018. - petak, 09.11.2018.
zemljana baterija1 FOTO: iz arhiva autorica

U subotu 10. studenog, u šibenskom kvartu Crnica, na mjestu na kojem je nekad bio tvornički spomenik TEF-a, umjetnički kolektiv Ljubavnice postaviti će rad Privremeni spomenik za tvornički spomenik. Umjetnička instalacija biti će postavljena u vrijeme zalaska Sunca, u 16 sati i 35 minuta, a trajati će jedan puni sat, otprilike do izlaska Mjeseca.

Ovaj umjetnički rad, izveden u okviru projekta Iluminovizije, uključit će zemljanu bateriju, “jednu lampicu koja stane na jagodicu prsta” a koju “napaja 8 vreća zemlje” (iz teksta Lane Pukanić). Na mjestu nekadašnjeg spomenika tvornici, čiji se ostaci danas primjećuju samo u ostacima troske koja je sedimentirana na tlu nekadašnjeg tvorničkog kruga, time će nastati privremeni spomenik koji ukazuje na potrebu uspostavljanja novog odnosa s energijom, ali i s tlom na kojem i od kojeg živimo. Istovremeno, svojim pozicioniranjem na mjestu odbačenog tvorničkog spomenika, ova performativna instalacija ukazuje i na nužnost očuvanja memorije mjesta, stoji u najavi organizatora.

Osim razgledavanja instalacije, posjetioci će moći razgovarati s umjetnicama i kustosicom projekta Sonjom Leboš. Za sve one koji će trebati pomoć pri pronalaženju Privremenog spomenika… kustosica će čekati zainteresirane ispred glavnog ulaza na bazen Crnica od 16 do 16:15. Zainteresirani se mogu javiti i na kontakte navedene ovdje.  

Ljubavnice su kolektiv šest autorica u sastavu Tamara Bilankov (1988.), Hrvoslava Brkušić (1982.), Stella Leboš (1988.), Luana Lojić (1991.), Ivana Pipal (1990.) i Ana Vuzdarić (1984.) koje djeluju kao umjetnička organizacija. Rad kolektiva fokusiran je na interdisciplinarno spajanje znanosti i umjetnosti prema širenju percepcije, senzacije i stvaranja novih mjesta – unutar i van pojma osjetila.

Iluminovizija je projekt Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) inspiriran Šibenikom, jednim od prvih gradova na svijetu u kojem je uspostavljena opskrba električnom energijom. Namjera projekta je potaknuti inovativne procese artikulacije svjetla u javnom prostoru kroz format festivala ali i kroz interdisciplinarnu suradnju raznih profesija koje se bave našim odnosom spram okoliša, u ovom slučaju jedinstvenog Šibenika. Iluminovizija 2018 s podnaslovom Vidici post-industrijskog i post-legaliziranog grada ove godine je u suradnji sa Sobom DAŠ (Društvo arhitekata Šibenika) ugostila arhitekticu Arminu Pilav i umjetnika Gorana Petercola. Instalacijom umjetničkog kolektiva Ljubavnice Iluminovizija zaokružuje aktivnosti u ovoj godini. Kustosica projekta Iluminovizija Sonja Leboš zahvaljuje umjetnici Lani Stojičević, koja je tijekom 2018. godine u okviru projekta Otvorenog likovnog pogona ukazala na postojanje tvorničkog spomenika TEF-a, te Gustavu Červaru na razgovoru i inspiraciji za viziju kako bi mogla izgledati Crnica u budućnosti. Podršku projektu: Ministarstvo kulture RH. Rad UIII-a institucionalno podržava Zaklada Kultura nova. Više o projektu potražite ovdje


Povezano