Kultura s greškom

subota, 12.09.2015. - subota, 12.09.2015.
databend_630

Suradnički projekt Glitch /Databend provodi se kroz mrežu Clubture, u sklopu programa “Clubture – Hr: Programska razmjena i suradnja”. Nositelji suradničkog projekta su Umjetnička organizacija Format C, a partneri Udruga za integraciju različitosti Metakoncept i Udruga mladih Orlando.

Čitajući i pišući digitalnu umjetnost, organizatori će prezentirati postupke izmjene, reinterpretacije te unošenja konstruktivnih grešaka u digitalne datoteke, čime nastaju djela s novim estetskim svojstvima i produbljuju razumijevanje suvremenih digitalnih medija. Predavanjima će se predstaviti brojne tehnike i kombinirane metode kojima se može databendati, a na popratnim radionicama moći ćete iskušati eksperimentiranje s kôdom i kreiranje tech-based “kulture sa greškom”.

Predavanje i radionica bit će održani 13. rujna u 15 sati u prostorima Udruge mladih Orlando, Branitelja Dubrovnika 41.

Putem javnog predavanja o databendingu zainteresiranoj javnosti otvoriti/približiti će se nove perspektive čitanja i pisanja suvremene interdisciplinarne kulture. Pojasnit će se i ilustrirati primjeri različitih tehnika koje se koriste pri databendanju (nepravilno editiranje, reinterpretacija, namjerne greške), te softveri koji se pri tome koriste.

Na popratnoj radionici, s tematikom reinterpretacije slikovnih datoteka, sudionici će, uz uvid u tehnike predstavljene na prethodnom predavanju, imati priliku uz vodstvo učiti eksperimentiranje, te praktično upotrijebiti, iskušati i razumjeti međusobni odnos digitalnog kôda (npr. HEX formata) i digitalne slike.

Softver potreban za radionicu: Audacity, IrfanView, Blender, Bless (ili bilo koji drugi hexeditor), Processing, Wordpad. Podrzani OSovi: GNU / Linux, Windows, OSX (preferiramo Linux). Polaznicima je potreban vlastiti laptop, vlastiti izvorni materijal (sauce), puno strpljenja i visoka tolerancija na frustracije.

Prijave za sudjelovanje na radionici šaljite na adresu elektroničke pošte.


Povezano