Klasna dimenzija stanovanja

srijeda, 04.10.2017. - četvrtak, 02.11.2017.
david_kerr_WEB

FOTO: David Kerr, Rent Strike in Glasgow, 1915.

Ovogodišnju sezonu BLOK-ovog programa Umjetnici za kvart zaključuje izložba Davida Kerra i Ine Wudtke, koja se otvara u četvrtak, 5. listopada, u 19 sati u Bazi

Kako stoji u službenoj najavi, Kerr i Wudtke su umjetnici koji u samo središte svog umjetničkog interesa i političkog angažmana stavljaju stambeno pitanje. U svom radu dali su se u potragu za uzrocima i posljedicama stambenog problema na lokalnim primjerima Glasgowa i Berlina, povezujući stambenu krizu s procesima urbane transformacije koji otkrivaju njezine duboke političke i ekonomske korijene.

Nasuprot još uvijek dominantnom stavu kako se stambeno pitanje može riješiti malim pomacima u upravljačkim politikama, radovi ovo dvoje umjetnika pokazuju kako njegova politička i ekonomska pozadina zahtijeva radikalan odgovor. Stoga poseban naglasak stavljaju na klasnu dimenziju stanovanja, pozivajući na organiziranje stanara u borbi za kvalitetno i široko dostupno stanovanje u javnome vlasništvu.

Prvi dio ovog izložbenog diptiha, Dužničko ropstvo, donosi izbor stripova i ilustracija Davida Kerra: tri priče iz Kerrova opusa obuhvaćaju dugi period od prvih podstanarskih štrajkova u Škotskoj tijekom Prvog svjetskog rata do danas. Prolazeći kroz širok vremenski luk autor propituje povijesno nasljeđe radničkih borbi i njihovu vezu sa suvremenim organiziranjem, a aktualne mehanizme komodifikacije stanovanja, upogonjene velikim kulturnim i sportskim manifestacijama, stavlja u prošireni historijski kontekst: kapitalistički razvoj i njegov duboko destruktivni karakter.

Drugi dio diptiha, The Fine Art of Living Ine Wudtke zasijeca u specifični istočnonjemački kontekst: privatizaciju javnog stambenog fonda nakon pada Zida i gentrifikaciju koja je uslijedila. Mehanizme istjerivanja siromašnijeg stanovništva kako bi se zgrade mogle adaptirati u luksuznu robu na nekretninskom tržištu umjetnica je osjetila na vlastitoj koži, a svoje iskustvo koristi kao ulaz u problem berlinskog stanovanja na sistemskoj razini.

Na zadnji dan izložbe, u petak, 3. studenog, u 19 sati Ina Wudtke će održati predavanje pod naslovom Poetska agitacija: o revolucionarnim komunističkim radnicima piscima u Weimarskoj republici.

Kustosice izložbe su Ivana Hanaček i Ana Kutleša.


Povezano