Izvan dosega stvarnosti

srijeda, 28.03.2018. - petak, 20.04.2018.
u_pijesku_630

U četvrtak, 29. ožujka u Galeriji VN s početkom u 19 sati otvara se izložba Kristine Marić pod nazivom Ničija čestica

Izložba predstavlja radove mlade multimedijalne umjetnice koje, iako su koncipirani i realizirani neovisno jedan o drugome i nisu inicijalno zamišljeni kao jedinstven ciklus, povezuje tematiziranje “pitanja granica, pitanja slobode, pitanja rakursa, pogleda preko, transgresije i transformacije”. 

Radom U pijesku (performans, 2017.) autorica izvodi fizički čin bijega od suočavanja sa stvarnošću koji se ne sastoji samo u skrivanju od svijeta, nego u simboličkom dokidanju vlastitog pogleda na stvarnost, ukidanju subjektivne, sudioničke pozicije u njoj. “Nije samo riječ o zatvaranju očiju pred stvarnosti, nego zaranjanju naglavce u sferu koja je izvan njenog domašaja, preko granice”, ističe Marko Golub u popratnom tekstu izložbe. 

“Slično kao i prethodni rad, performans U glibu (2017.) još je jedno izvođenje jezične fraze koja s jedne strane ima značenje zakočenosti, inhibiranosti, nemogućnosti da se obavi neka radnja, a s druge (najčešće moralne) prljavštine i odvratnosti. No to je, kako pokazuje autoričin čin, opet pitanje rakursa. Naime, igranje u blatu (što ona doslovce i čini, u jednom sanduku na glavnom osječkom trgu) nosi i asocijacije na djetinjstvo, a samim tim navodi nas i na potpuno suprotna čitanja iste situacije. Dječja igra u blatu ukazuje upravo na neinhibiranost, na široki horizont imaginacije, a onkraj površinskih manifestacija prljavštine i nečistoće, ukazuje na neku prvobitnu nevinost i čistoću”, stoji u najavi izložbe. 

Izložba ostaje otvorena do 21. travnja 2018. 


Povezano