Izložba interaktivnih instalacija

četvrtak, 31.03.2011. - subota, 02.04.2011.
synchronus_objects_500

U organizaciji BADco.-a i Goethe Instituta od 1. travnja, s početkom u 18:30, bit će otvorena izložba instalacija u sklopu događanja Algoritamske refleksije koreografije u POGONu Jedinstvo. Događanje će predstaviti najnovije tendencije u primjeni digitalnih alatki u suvremenom plesu, a izložba će ponuditi priliku da se publika kroz dvije velike instalacije upozna, doživi i kroz direktno isksutvo intekarcije s digitalnim alatkama isproba plesni rad i koreografsko razmišljanje istaknutih plesnih umjetnika. Među instalacijama će biti postavljena i ona pod nazivom Synchronous Objects, koja nudi jedinstvenu priliku za stjecanje dubljeg uvida u rad proslavljenog koreografa Williama Forsythea, te instalacija Whatever Dance Toolbox zagrebačke izvedbene skupine BADco.

U petak, 1. travnja u 20 sati na programu je nedavno praizvedenu predstavu BADco. Poluinterpretacije. Ulaz na sva događanja je besplatan.

Raspored događanja:

petak, 1. travnja

18:30 – 20:00 Otvorenje instalacija (uz stručnu demonstraciju):

Synchronous Objects predstavlja suautorica Norah Zuniga Shaw

Whatever Dance Toolbox predstavljaju autori BADco.

20:00 BADco.: Poluinterpretacije – Ili kako objasniti suvremeni  ples nemrtvom zecu (ulaz besplatan)

subota, 2. i nedjelja, 3. travnja

17:00 – 19:00 Instalacije (uz stručnu demonstraciju):

Synchronous Objects & Whatever Dance Toolbox

Paralelno s izložbom održat će se stručni simpozij i radionice, a više informacija potražite ovdje.

Synchronous Objects je projekt vizualizacije koreografije kojim se na nove načine prikazuje fizičko promišljanje Williama Forsythea. Polazeći od proslavljene Forsytheove koreografije One Flat Thing, reproduced (praizvedena 2000. u Frankfurtu) projekt otkriva isprepletene sustave organizacije plesa kroz animacije, interaktivne alatke i druge vizualne interpretacije. William Forsythe, Norah Zuniga Shaw i Maria Palazzi kreirali su ovaj projekt u suradnji s istraživačkim timom (iz područja računarstva, filozofije, dizajna, plesa, geografije, statistike i arhitekture) na Advanced Computing Center for the Arts and Design pri Sveučilištu u Ohiu (SAD). U Zagrebu će suautorica Norah Zuniga Shaw predstaviti instalaciju koja Vas poziva da se upustite u kreativni radni prostor kako ispitivanja koreografskih ideja: dublje upoznali projekt na interaktivnim računalnim kioscima, pogledali izabrane HD animacije i raspoznali obrasce transformacija, nacrtali vlastite partiture pokreta ili uronili u višekanalno zvukovno isksutvo plesa.

Od plesa preko podataka do objekata proces nastanka projekta Synchronous Objects obuhvaćao je opsežan rad s Williamom Forsytheom i plesačima The Forsythe Company kako bi se sistematično i stravaralački analizirao materijal i sustavi razmjene koji tvore koreografiju One Flat Thing, reproduced. Ti sustavi (cuing, poravnanja, tematski materijali) kvantificirani su kroz prikupljanje podataka i onda transformirani u seriju objekata – sinkronih objekata – koji su usklađeni kako bi ispitali koreografske strukture, razotkrili i komunicirali njihove obrasce i kreirali polje paralelnih virtualnih manifestacija djela.

Od izlaska projekta u travnju 2009. više od 30.000 ljudi iz Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Japana i drugih zemalja pristupili su internetskim stranicama projekta na http://synchronousobjects.osu.edu/ i počeli ga koristiti kao nadahnuće za nove likovne ili koreografske porjekte te kao dinamične pedagoške alatke na polju povijesti plesa, plesne kompozicije, arhitekture i geografije. 

***

Algoritamske refleksije koreografije: od koreografije do softvera i natrag je međunarodno četverodnevno događanje koje će predstaviti najnovije pristupe u primjeni softverskih alatki u koreografskom radu. Simpozij, radionice i instalacije okupit će umjetnike, tehnološke stručnjake, pedagoge i znanstvenike koji će predstaviti načine kako takvi tehnološki alati mogu pomoći u razvoju, dokumentiranju i podučavanju koreografije te što su estetski učinci njihove primjene. U događanju će, između ostalih, sudjelovati stručnjaci i umjetnici koji rade na alatkama The Forsythe Company, Emio Greco | PC, Deborah Hay Company, BADco., Ventura Dance Company i drugih plesno-kazališnih trupa.

Povod simpoziju je objavljivanje softverskog alata Whatever Dance Toolbox koji je nastao iz suradnje BADco. i njemačkog softveraša Daniela Turinga.

 


Povezano