Ivana Tkalčić: Astronaut(i) bez svemirskog broda

Rijeka, Galerija O.K.
ponedjeljak, 25.03.2024.

U ponedjeljak, 25. ožujka, s početkom u 19 sati, samostalnom izložbom Astronaut(i) bez svemirskog broda, riječkoj se publici predstavlja Ivana Tkalčić, multimedijalna umjetnica mlađe generacije, a koja se svojim dosadašnjim radom, kao i aktivnim sudjelovanjem na brojnim europskim rezidencijalnim programima, ističe na mapi hrvatske suvremene umjetničke scene.

Riječ je o umjetničkim instalacijama kao vizualnim dokumentima višegodišnjeg projekta, kojime autorica istražuje motive i logiku “svemirskih utrka” svjetskih velesila, kao i potencijalne etičke, političke i ekološke implikacije koje takvo takmičenje ima na planet Zemlju i njegove resurse.

Nakon službenog otvaranja u 19 sati, umjetničku će publiku postavom u Galeriji O.K., provesti sama autorica izložbe.

Ivana Tkalčić diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti (MA) u Zagrebu i magistrirala ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Sudjelovala je na brojnim projektima i umjetničkim rezidencijama u Austriji, Belgiji, Grčkoj, Norveškoj, Nizozemskoj, Italiji i Poljskoj. Polaznica je WHW Akademije te finalistica i dobitnica više nagrada: 20. nagrade Radoslav Putar-Young Visual Artists Awards, Grand Prix nagrada na 35. Salonu mladih, Erste fragmenti 12, Rektorove nagrade za najbolje studente, i drugih. Više o njenim umjetničkim fokusima i radu doznajte u ovom razgovoru.


Povezano