Iva Korenčić: Field Notes Revisited

Zagreb, Galerija Spot
utorak, 21.11.2023. - petak, 15.12.2023.
FOTO: Iva Korenčić

U utorak, 21. studenog s početkom u 19 sati održat će se otvorenje izložbe Field Notes Revisited multimedijalne umjetnice Ive Korenčić u Galeriji Spot.

Iz najave: “U psihoterapijskoj praksi postoje brojne tehnike koje pomažu osobama da se lakše suoče s bolnim i intimnim temama iz vlastite prošlosti. Zrcaljenje (eng. mirroring) je jedna od tehnika pomoću koje terapeut, kopirajući obrasce ponašanja klijenta, nastoji potaknuti osobu da uvidi kako ju drugi doživljavaju. Razvijajući vlastitu fotografsku praksu zrcaljenja, Iva Korenčić uspostavlja dijalog s dijelovima vlastitog identiteta koji su protokom vremena djelomice ili u potpunosti iščeznuli. Prepuštena spontanom i intuitivnom činu fotografiranja, umjetnica osobna iskustva zrcali s prirodnim procesima i pojavama, kako bi uočila sličnosti i razlike subjektivnih i objektivnih promjena u zadanom vremenskom intervalu. Prilikom rada na projektu Field notes (2016./2017.) dnevna rutina osmosatnog fotografiranja pretvorila se u određenu opsesiju, prilikom čega je nastala bogata fotografska arhiva. Baš kao što je svakodnevni odlazak na različita mjesta u okolici Zagreba, poput Medvednice, Samoborskog gorja, Jelenovca, Grmoščice i drugih, nekoć bio dio njezine umjetničke prakse, sedam godina poslije povratak digitalnom arhivu fotografija čini okosnicu rada i izložbe Field notes revisited.”

U sklopu izložbe održat će se i radionica naziva Working the Case, koja je zamišljena kao dvodnevni susret 1. i 2. prosinca u Galeriji Spot i studiju Ive Korenčić. Radionica je namijenjena svima koji prikupljaju fotografije, objekte, tekstualne bilješke, a umjetnica će s polaznicima_ama zajednički raditi na sortiranju i interpretiranju njihovih arhiva u nastajanju.

Prijave na radionicu vrše se mailom do 30. studenog uz obvezu sudjelovanja u oba termina radionice.

Iva Korenčić (1986.) multimedijalna je umjetnica. Studirala je suvremeni ples na SEAD-u u Salzburgu (Salzburg Experimental Academy of Dance) te snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Završila je diplomski sveučilišni studij Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer Novi mediji. U umjetničkoj praksi istražuje teme identiteta i memorije, odnosno njihovu refleksiju u različitim materijalnim tragovima. Fokus stavlja na umjetnički proces, pretvorbene kapacitete medija i razvoj novih umjetničkih metodologija. Koristeći razne medije poput skulpture, crteža, teksta, fotografije, videa i prostorne instalacije istražuje pojam “koreografije pažnje”. Od 2009. godine djeluje kao autorica, redateljica, snimateljica i fotografkinja na nizu umjetničkih projekata.


Povezano