Istraživanje prostora

srijeda, 04.02.2015. - utorak, 10.02.2015.
cekaonica_630

Građani Rijeke i posjetitelji mogu iskusiti živuću priču o povijesnoj industrijskoj luci i pojasu na kojem se proteže željeznica. Od prosinca 2013. godine umjetnici Nadija Mustapić i Toni Meštrović stvaraju višekanalni, site-specific audio/video rad pod naslovom Čekaonica za ljude, strojeve i grad, koji će biti instaliran u javnom prostoru, u čekaonici glavnog željezničkog kolodvora u Rijeci. 

Čekaonica za ljude, strojeve i grad rezultat je procesa sakupljanja audio i video zapisa o riječkoj luci, njezinim gatovima i dokovima, skladištima, silosima, kao i cijelom potezu željezničke pruge sa željezničkim kolodvorom u neposrednoj blizini, starim okretištem lokomotiva, svjetionikom i rafinerijom nafte.

Navedena mjesta znakovita su za grad i njegove stanovnike, kako povijesno, tako i strateški, ekonomski, politički, kulturalno i mitološki. Ova instalacija istražuje njihove preostale tragove, skrivene na industrijskim površinama ili zapisane u sjećanju radnika i njihovim razmišljanjima o budućnosti grada. U povijesti točke ulaza u grad i mjesta koja su Rijeku spajala sa svijetom, željeznica i luka ostale su nakon širenja grada u njegovom najužem centru. Premda je prostorna, strateška i gospodarska međupovezanost luke i željeznice u prošlosti omogućila gospodarski i industrijski razvoj grada, danas su luka i željeznica izložene promjenama. Dok luka gradi nove dokove radi proširenja kapaciteta, čekaonica glavnog željezničkog kolodvora je mjesto koje se rijetko posjećuje. Čekaonica za ljude, strojeve i grad poziva na istraživanje ovog prostora, njegovog stanja, značenja i potencijala.

Umjetnička instalacija bit će otvorena za javnost svaki dan od 5. do 11. veljače, od 16 do 21 sat. U blizini čekaonice vlakovi dolaze i odlaze, lokomotive pomiču vagone duž tračnica, dizalice prenose terete, kamioni i tegljači voze između luke i obližnjih silosa, putnici se ukrcavaju u vlak, radnici prolaze kroz stanicu. Svi ovi zvukovi i aktivnosti postaju sastavni dijelovi kreacije, miješajući se sa zvučnim i vizualni prikazima u samoj instalaciji. 

Na željezničkom kolodvoru organizirana je i serija od tri radionice koje će nadopuniti instalaciju i otvoriti raspravu o promjenama u gradovima. Više potražite ovdje.


Povezano