Ista meta, isto odstojanje

četvrtak, 23.02.2017. - srijeda, 08.03.2017.
juran_630

U Galeriji AŽ u petak, 24. veljače, u 19 sati bit će otvorena izložba Igora Jurana pod nazivom Trinaestica. Naziv izložbe priziva tramvaj broj 13, čije putnike Juran fotografira uvijek iz iste pozicije, pri čemu je okvir kadra zapravo okvir prozora “trinaestice”. Glavna izložbena tema je film, odnosno ideja filma, a prozori ovog tramvaja, zbog karakterističnih poluzaobljenih uglova, podsjećaju na celuloidnu traku, stvarajući tako iluziju filmskog formata.

“Fotografije predstavljaju putnike u tramvaju, snimljene, dakle, izvana, uvijek s istog mjesta, snimateljskim jezikom govoreći – ‘ista meta, isto odstojanje’, pri čemu je okvir kadra zapravo okvir tramvajskog prozora. Ali ne svakog tramvaja, kao što znamo, u prometu je nekoliko različitih tipova tramvaja koji svi redom imaju i različite prozore, a jedini onaj koji ima odgovarajuće prozore vozi na liniji broj 13. Naziv se, dakle, nedvojbeno odnosi spram prostora filma, ali ne spram formata njegove trake, niti spram broja kadrova, nego spram linije na kojoj prometuje tramvaj s prozorima nalik filmskim kadrovima. Jedino ona pruža mogućnost za realizaciju ideje predstavljanja tramvaja kao filma. Iz čega proizlazi da bi, univerzalno govoreći, trinaestica mogla simbolizirati kategorizaciju forme filmskog izraza koju definira pronalaženje filmskog jezika izvan granica filmskog područja. Uostalom, ne označava li se i inače, u metaforičkom smislu, trinaesticom ono što de facto ne postoji (primjerice ‘trinaesto rebro’, ‘trinaesti mjesec’ ili ‘trinaesti apostol’), iako se dobro zna na što se pritom misli”, zapisao je u predgovoru izložbi Boris Greiner.

Igor Juran rođen je 1981. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2006. do 2011. djeluje u umjetničkoj grupi Projekt6 čiji je suosnivač. Član je HDLU-a. Izlagao je na više od dvadeset skupnih izložbi u Hrvatskoj, Srbiji, BiH, Engleskoj, Nizozemskoj i Njemačkoj te sudjelovao na više festivala, rezidencija i radionica. Bavi se eksperimentalnim videom, fotografijom i filmom. Video koristi i kao dio site-specific radova. Radio je kao asistent režije na dva dokumentarna filma i jednom kratkom igranom filmu. Jedan je od osnivača umjetničke organizacije AAMF. Trenutno priprema nekoliko filmskih i autorskih projekata. Živi i radi u Zagrebu.

Izložbu pogledajte do 9. ožujka.


Povezano