Genijalni diletanti

petak, 03.02.2017. - petak, 17.02.2017.
genialle_diletanten_630 FOTO: Wolfgang Burat

Goethe-Institut i Močvara pozivaju na putujuću izložbu Geniale Dilletanten (Genijalni diletanti), koja se od 4. do 18. veljače može pogledati u Pogonu Jedinstvo. U suradnji s klubom Močvara organiziran je i bogat popratni program, koji 7. veljače započinje koncertom Teha Taerda i Blixe Bargelda.

Putujuća izložba Goethe-Instituta Geniale Dilletanten predstavlja glazbenu scenu u podijeljenoj Njemačkoj početkom 1980-ih, donosi fotografije, filmove i tekstove koji prate sedam bendova, Einstürzende Neubauten, Die Tödliche Doris, Der Plan, Freiwillige Selbstkontrolle (F.S.K.), Palais Schaumburg, Ornament und Verbrechen, Deutsch Amerikanische Freundschaft (D.A.F.), te poglavlja koja se bave modom i dizajnom.

Izlaženje iz umjetničkih vrsta i kategorija, izjednačavanje umjetničkih žanrova, ali i političkih granica Istoka i Zapada zajedničko je akterima razdoblja koje izložba predstavlja. Tijekom tih godina mnogi su umjetnici iz inozemstva došli u Berlin, kako bi ondje živjeli i surađivali s njemačkim umjetnicima (David Bowie, Iggy Pop, Nick Cave, Lou Reed).

U sklopu izložbe nudi se popratni program koji obuhvaća koncert, filmsku projekciju uz razgovor, DJ party, stručna vodstva i radionice.

U Močvari 7. veljače nastupaju Teho Teardo & Blixa Bargeld. Blixa Bargeld, ikona europske alternativne scene, pjevač i frontmen kultnih Einstürzende Neubauten te bivši član pratećeg benda Nicka Cavea The Bad Seeds u partnerstvu s talijanskim skladateljom i producentom Tehom Teardom, nekada predvodnikom industrial benda Meathead, a danas cijenjenim autorom kazališne i filmske glazbe, dolazi premijerno u Močvaru predstaviti svoju novu glazbenu avanturu, kojom već nekoliko godina oduševljava ljubitelje eksperimentalnog zvuka širom svijeta.

U srijedu, 8. veljače u sklopu izložbe bit će prikazan film B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989, dokumentarac o glazbi, umjetnosti i kaosu u Zapadnom Berlinu osamdesetih godina prošloga stoljeća. Zidom podijeljeni grad postao je mjesto okupljanja supkulturne i popkulturne scene, genijalnih diletanata i svjetskih zvijezda te je kao kulturalni međuprostor privlačio iskustvom života u trenutku. Nakon filma slijedi razgovor s gostima i akterima berlinske scene ’80-ih, Blixom Bargeldom i Markom Reederom uz moderaciju Vlatke Kolarović. Od 23 sata Mark Reeder pušta glazbu. Razgovor je na engleskom jeziku uz slobodan ulaz.

Tijekom izložbe bit će organizirana stručna vodstva i dvije umjetničke radionice. U subotu 11. veljače Jelena Bračun i Gordana Košćec Bousfield (udruga OPA) za učenike srednjih škola vode radionicu “Vizualne improvizacije” na kojoj će eksperimentirati s plakatima i modnim dizajnom. Pod vodstvom glazbenika i skladatelja Nenada Sinkauza, posljednjeg dana izložbe, 18. veljače, organizira se radionica elektroničke i improvizirane glazbe “Tvornica zvuka” namijenjena srednjoškolcima i studentima. Glazba će se proizvoditi upotrebom različitih predmeta, efekata, live samplingom i moduliranjem glasa.

Geniale Dilletanten (sic!) bio je namjerno pogrešno napisan naziv koncerta koji je održan 4. rujna 1981. u berlinskom Tempodromu. Naslov je postao sinonim za kratko razdoblje umjetničkog procvata u Zapadnoj i Istočnoj Njemačkoj sredinom 80-tih godina, razdoblje u kojem se u svim vrstama umjetnosti krenulo novim putevima i tragalo za novim oblicima izraza.

Izložba je otvorena od 17 do 21, svaki dan od ponedjeljka, 6. veljače do subote, 18. veljače. Na dan koncerta Teha Tearda i Blixe Bargelda te okruglog stola s Blixom Bargeldom i Markom Reederom (7. i 8. veljače) izložba je otvorena do ponoći. U nedjelju (12. veljače) otvorena je od 11 do 18 sati. Ulaz je slobodan. Vodstva za građanstvo su 7. veljače u 20 sati, 8. veljače u 19 sati, 11. veljače i 18. veljače u 18 sati.

Više informacija potražite ovdje


Povezano