Fotografsko bilježenje putovanja

utorak, 06.02.2018. - četvrtak, 01.03.2018.
San_Francisco_Peric_630

U splitskoj Galeriji Škola predstavljena je izložba fotografija Ivana Perića pod nazivom Photographic landscape memory (Fotografsko pamćenje krajolika). U sklopu izložbe, 13. veljače u 18 sati u učionici multimedije održava se razgovor s umjetnikom. 

“Putovanja su često među najvažnijim miljokazima u životu kada vlastiti tijek vremena dijelimo na ono prije ili poslije, bilo to zato što nas je ono zaista obilježilo ili samo zato što nam ga je tako jednostavnije bilježiti. Ivan Perić je u svojoj izložbi Photographic landscape memory tako zabilježio svoje putovanje te predstavio fotografije sa svojih putovanja na kojima su prikazani detalji iz raznih poznatih lokacija diljem Europe i Sjeverne Amerike.  

Prethodna rečenica samo najprostije opisuje nešto što je zapravo rezultat pomnog umjetničkog razmatranja svijeta oko nas jer, samo po prethodnom tumačenju, fotografije svih koji su ikada igdje putovali mogu biti predstavljene u nekoj galeriji. Što točno izdvaja rad Ivana Perića? Glavnina fotografija tipičnošću lokacije odaje mjesto njenog snimanja, neka od tih mjesta su toliko usađena u kolektivnoj svijesti da ih, poput naziva izložbe, fotografski pamtimo. No, osim što je umjetnik želio sam doživjeti lokacije koje je od nekud upamtio, želio je posvetiti jedan osobni hommage povijesti same lokacije, ali još više i samoj povijesti fotografije i fotoaparata kao nekadašnje tehnološke inovacije i njegove uloge kao takvog u svijetu umjetničkog izražavanja pri tom otkrivajući umjetnika kao znalca, dubokog zaljubljenika i istraživača fotografije kao umjetnosti i znanosti”, piše u predgovoru Ivor Igrec

Izložba je otvorena do 2. ožujka 2018.


Povezano