Etikete tumačenja umjetničkog djela

nedjelja, 08.01.2012. - subota, 14.01.2012.
Etikete_500

Izložba Etikete tumačenja umjetničkog djela dio je šireg projekta čija je namjera ponuditi neke alternativne modele prezentiranja i medijacije umjetnosti na lokalnoj likovnoj sceni.

U pripremnoj fazi izložbe među sudionicima umjetničkoga svijeta (umjetnik – pisac predgovora – posjetitelj) provedeno je anketno istraživanje koje je propitivalo simbiotski odnos između pisca predgovora i umjetnika, ali i reakcije posjetitelja na konačan rezultat te vizualno-tekstualne interakcije. Sam postav izložbe vizualizira neke od rezultata provedene ankete na primjeru umjetničkoga rada i njegova iščitavanja. Neki od rezultata pokazuju kako većina  umjetnika smatra da pisci predgovora kvalitetom svojih tekstova pridonose cijenjenosti određenog umjetničkog djela, neki se pak  povjesničari umjetnosti uopće ne trude bit razumljivi široj javnosti, a četvrtina posjetitelja osjeća se frustrirana zbog nerazumijevanja posjećenih izložbi. 

Također, zanimljiv rezultat koji proizlazi iz istraživanja jest da je kritika na hrvatskoj umjetničkoj sceni nedovoljno zastupljena. Iz tog razloga na samom otvaranju bit će predstavljen eksponirani konceptualni umjetnik Siniša Labrović u javnoj polemici sa svojim kritičarem – predgovaračem Sveborom Szekelyem.

Tokom same izložbe nastojat će se potaknuti komunikacija između struke i šire javnosti i kroz izlaganje novih medija. Kompletni rezultati prvotnoga istraživanja te povratni komentari publike i struke na samu izložbu bit će naknadno objavljeni u katalogu. 

Umjetnici koji će bit predstavljeni na izložbi su: Dalibor Barić, Vitar Drinković, Jalila Essaidi, Boris Greiner, Sven Klobučar, Siniša Labrović, Ana Petrović, Michelangelo Pistolero, Sara Rajaei i Ivana Vulić. Radove tumače: Umberto Ecco, Vanja Babić, Petra Buterin, Srećko Gajović, Boris Greiner, Vedran Januš, Ana Kovačić, Igor Lučić, Tonko Maroević, Andrej Mirčev, Zoran Roško i Svebor Szekely. Autorice izložbe su Veronika Gamulin i Neva Lukić.

Otvorenje izložbe je 9. siječnja u 19 sati. 

 


Povezano