Eksperiment u pokretnim slikama

četvrtak, 06.04.2017. - subota, 06.05.2017.
Projekcije_630

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti 7. travnja u 20 sati otvorenje je izložbe Projekcije, Antun Motika i nasljeđe eksperimenta

Izložba PROJEKCIJE okuplja manje poznat i neistražen opus eksperimenata Antuna Motike te radove njegovih suvremenika iz domaće i međunarodne scene, povezujući ga s eksperimentom u pokretnim slikama (Stan Brakhage, Zlatko Hajdler, Aleksandar Srnec) i onima koji ukazuju na inovacijski i anticipatorski potencijal njegovih luminoeksperimenata u kontekstu suvremene produkcije (Juliana Borinski, Ana Hušman i Ivan Marušić Klif, Goran Petercol, Davor Sanvincenti i Silvo Šarić).

Motikini eksperimenti nastajali su u kontinuitetu od početka četrdesetih do sredine osamdesetih godina i u tom su razdoblju bili javno pokazani samo jedanput, u zagrebačkoj galeriji Centar 1968. pod nazivom Svjetlosni odrazi

Prvo predstavljanje toga dijela Motikina opusa u Rijeci logičan je nastavak njegove zakašnjele, ali sada već izvjesne revalorizacije budući da se od kraja prvog desetljeća dvijetisućitih taj dio opusa počeo uvažavati i smatrati jednakovrijednim njegovom slikarstvu, ako ne i inovativnijim u promišljanju vizualnog jezika. Da bismo potkrijepili takvo stajalište, izložba smo koncipirali kao skupnu, objedinjujući analogne i digitalne tehnike rada u vidu zvučnih ambijenata, svjetlosnih instalacija, fotografije i filma. Na izložbi će biti izložena dva luminokinetička objekta koje je Filip Beusan rekonstruirao prema skicama Antuna Motike.

PROJEKCIJE predstavljaju fragmentarnu panoramu svjetla iz projektora, žarulje i tamne komore, postavljajući Motiku na liniju kontinuiteta eksperimentalnih praksi.

Na otvorenju će se jednokratno prikazati eksperimentalni film Mothlight (1963., 4′) američkog avangardnog filmaša Stana Brakhagea, a predavanje o radu Antuna Motike održati će dr.sc. Jerica Ziherl, u četvrtak, 13. travnja u 18 sati.


Povezano