Dizajn, umjetnost, aktivizam

srijeda, 09.05.2018. - četvrtak, 31.05.2018.
iveković_kruh&ruže_630

Časopis Kruh i ruže, Ženska infoteka, Zagreb

U četvrtak, 10. svibnja u 20 sati u HDD galeriji otvara se izložba Sanje Iveković, jedne od najistaknutijih hrvatskih suvremenih umjetnica čiji je rad izlagan u nekima od najprestižnijih svjetskih umjetničkih institucija. 

Izložba Dvostruki život: dizajn, umjetnost, aktivizam po prvi put na jednom mjestu predstavlja pregled grafičkog dizajna Sanje Iveković, prvenstveno u području oblikovanja knjiga i plakata, ali i vizualnih identiteta, televizijskih grafika itd., nastalih od početka sedamdesetih do kraja devedesetih godina, kao i nekoliko umjetničkih projekata u kojima upravo dizajn igra važnu ulogu. 

Kustosi izložbe su Marko Golub i Dejan Kršić, koji u tekstu predgovora izložbi napominju kako se ovim pregledom baca svjetlo na manje poznato područje rada umjetnice. “Pored mnogih radova realiziranih za kulturne institucije, javnu televiziju i civilno društvo, punih jedanaest godina provela je na stalnom radnom mjestu dizajnerice u izdavačkoj kući Grafički zavod Hrvatske, za koju je oblikovala brojna izdanja i dizajnirala nekoliko njenih biblioteka i oglasnih kampanja. Unatoč toj činjenici, njen dizajnerski rad, kao i dizajnerski aspekti niza njenih umjetničkih projekata, osim povremenog spominjanja u pojedinim tekstovima, dosad uglavnom nigdje nisu obrađeni. Ova izložba posvećena je upravo tome – s jedne strane dizajnerskim radovima realiziranim slijedom narudžbi, a s druge onim umjetničkim projektima Sanje Iveković koji ne samo imaju nezanemarivu grafičku dizajnersku komponentu, nego je za njihovo razumijevanje i tumačenje bitno razgovarati upravo o dizajnu, oglašavanju, masovnim medijima itd.”

Izložba se može pogledati do 1. lipnja 2018.


Povezano