Devet desetljeća ljubavi prema filmu

petak, 02.11.2018. - petak, 16.11.2018.
kkz_90_630

Povodom 90. obljetnice osnutka Kinoklub Zagreb organizira izložbu “I ovo je kinematografija”: radikalne filmske prakse i kultura entuzijazma Kinokluba Zagreb 1928. – 2018., koja se otvara u subotu, 3. studenog u 20 sati u Galeriji Miroslav Kraljević.

Postoji li umjetnost svjesnija vlastitih materijalnih uvjeta proizvodnje – dapače, manifestno ističući okolnosti u kojima stvara – od amaterizma? Pitanje amaterizma i entuzijazma u kontekstu Kinokluba Zagreb praćeno je bogatom i složenom poviješću međuljudskih odnosa, tehnoloških promjena kao i radikalnim pristupima filmskoj umjetnosti, i u ovih je devet desetljeća preživjelo nekoliko različitih ekonomskih i političkih uređenja.

Izrastao iz Fotokluba Zagreb osnovanog 1892. u Austro-Ugarskoj Monarhiji, Kinoklub je svoje prve korake napravio kao njegova kinosekcija, koju je u Kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca osnovao Maksimilijan Paspa 1928. godine. Kinoklub Zagreb svoju je 90. obljetnicu dočekao kao ozbiljna, organizacijski složena i uhodana udruga te u 2018. godini spremno preuzeo zadaću proslave vlastite obljetnice, nastavljajući time obilježavanja jubileja koju baštini od prethodnih generacija.

Mnogobrojna prenošenja klupskih štafeta, smjene generacija, svjetonazora, stvaralačkih poetika te dobrih i loših odluka njegovih članova, neizbrisivo su upisane u današnji KKZ. Povijest kluba u najvećoj je mjeri dakle povijest njegovih članova, a njihove su geste suvremene klubaše ujedno i stavile u nezavidan položaj spram vlastite materijalne povijesti. Drugim riječima, i uz nekoliko iznimaka – mnogi danas aktivni članovi KKZ-a ne znaju mnogo o svojim prethodnicima i njihovim filmovima.

U prekapanju klupske arhive pronađeno je mnoštvo dokumenata koji će biti zanimljivi hrvatskim filmofilima, poput ispunjene klupske pristupnice Dejana Kršića, Zorana Ferića i Milana Trenca, opsežne molbe za primanje u klub Milivoja Puhlovskog iz 1964. godine, scenarija za amaterske filmove Hrvoja Hribara, Darka Rundeka i Vladislava Kneževića te ranih radova Ognjena Sviličića.

Autorica predgovora i kustosica izložbe je koordinatorica odsjeka za očuvanje baštine Kinokluba Zagreb Petra Belc

Izložba je otvorena do 17. studenog.


Povezano