Budućnost trnjanskih kontrasta

Zagreb, Galerija Modulor
utorak, 06.06.2023. - petak, 23.06.2023.

Izložba Budućnost trnjanskih kontrasta autora Melite Čavlović i Antuna Sevšeka otvara se u utorak, 6. lipnja u galeriji Modulor.

“Susret ‘neformalnih’ individualnih kuća i nasuprot njih kanonskih primjera poslijeratne moderne arhitekture, ili preciznije, sukob projicirane geometrije urbanističkih planova s prirodnim terenom i njegovim ruralnim matricama, trajni je leitmotiv još uvijek urbanistički nedovršenog trnjanskog prostora. Narativ o trnjanskim kontrastima, konfliktima i paradoksima, stoga iznova pruža priliku da se urbanistička planerska intencija susretne s nepredvidivim procesima i izmjenama na terenu”, stoji u najavi izložbe.

Ovom izložbom bit će prikazana metoda istodobnog proučavanja strateških akcija odozgo i malih reakcija odozdo, s terena. Izložba predstavlja tematski nastavak niza vrijednih projekata koji su se bavili ovim prostorom, prvenstveno izložbi: Trnje. Prostorni plan i stvarnost (Radovan Delalle, 1989), odnosno Dossier Vrbik (Radovan Delalle, Fedor Kritovac, 2000) koja je također održana u galeriji Modulor. U velikoj mjeri se temelji na istraživanju autora pod nazivom From tabula rasa to genius loci: ‘skipping over’ the informal construction in central Zagreb koje su predstavili na bijenalnoj konferenciji Europske mreže povjesničara arhitekture (EAHN 2022) održanoj u Madridu.

Melita Čavlović je arhitektica i istraživačica čiji je rad usmjeren proučavanju hrvatske arhitekture 20. stoljeća s naglaskom na evoluciju i transformaciju arhitektonske profesije u odnosu prema političkim, ekonomskim i specifično strukovnim okolnostima određenih lokalnih miljea. 

Antun Sevšek je arhitekt, istraživač i aktivist koji se bavi razvojem strategija urbanističkog planiranja i njihovim disrupcijama u doticaju s društvenom i materijalnom stvarnosti grada. Autori zajedno rade na istraživanju arhitektonske i urbanističke povijesti planiranja, kako Zagreba, tako i istočne obale Jadrana kroz intenzivne periode njihove transformacije, s posebnim fokusom na drugu polovicu 20. stoljeća.

Izložba u galeriji Modulor može se pogledati do 23. lipnja 2023.


Povezano