Brisani prostor

srijeda, 04.02.2015. - petak, 20.02.2015.
intermundia_630

Otvorenje izložbe kustosko-istraživačkog projekta Intermundia arhitektice Ane Dane Beroš, održat će se 5. veljače u Francuskom paviljonu s početkom u 20 sati. Projekt je prvi put bio predstavljen i nagrađen Posebnim priznanjem na 14. Venecijanskom bijenalu arhitekture koji je kurirao Rem Koolhaas, jedan od najuglednijih svjetskih arhitekata.

Na otvorenju će biti predstavljena i video-dokumentacija rada prikazanog na 14. Venecijanskom bijenalu arhitekture, autorice Ane Opalić, i publikacija Intermundia o kojoj će govoriti kritičar arhitekture Maroje Mrduljaš.

Projekt prikazuje slučaj talijanskog otočića Lampeduse kao metonimije suvremenih zapadnih “pritvorskih uvjeta”, “zatvorenih čekaonica” na ulasku u tvrđavu Europu. Lampedusa je školski primjer “brisanog prostora” koji nastaje na geopolitičkim razmeđima, a gdje se gotovo uvijek formiraju društveno marginalizirane zajednice. Autorica propitkuje, kroz politički i iskustveno-fenomenološki narativ, ambivalentnost “stanja između” i (ne)mogućnost kulturnog prijevoda između (i)migranata i lokalne otočke zajednice.

Intermundia propitkuje načine na koji se može destabilizirati “institucija zatvorenih čekaonica”, redefinirajući pritom naše “stalno mijenjajuće” identitete u kojima nisu pošteđeni ni klimavi temelji tzv. “afektivne solidarnosti”, empatije i povezivanja s drugima. Evokativna svjetlosno-zvučna instalacija potiče promatrača na neposrednu reakciju, potapajući ga u borbu za “goli život”. Kroz snažnu dramaturgiju dvominutna čina koji se odvija unutar instalacije konstruirana je “višeosjetilna arhitektura”. Riječ je o arhitekturi koja se ne oslanja na jednodimenzionalne perceptivne podražaje vidom, nego nas primiče k sebi osluškivanjem, naglo odguruje zaglušivanjem, te iznova unosi unutar “doživljajnog prostora”.

Na zatvaranju izložbe u subotu, 21. veljače, u 12 sati, autorica Ana Dana Beroš razgovarat će sa zainteresiranom publikom o provedenom istraživanju na Lampedusi i genezi rada Intermundia.


Povezano