Borroworrob: U potrazi sa simetrijom

utorak, 04.03.2014. - srijeda, 26.03.2014.
palesitnian_israeli_currnecy_630

Izložba se održava u Galerijama Bačva, Prsten i PM Doma HDLU-a, a otvorenje je najavljeno za 5. ožujka u 19 sati. Osnovni cilj ovoga projekta je uključiti publiku u pitanja koja se ne tiču samo institucija kao mjesta već i sila koje definiraju prostor, kao funkciju drugih sila, uključujući i one koje oblikuju HDLU kao i mnoge druge institucije, prostor između umjetnika i publike i prostor između njih i globalnih umjetničkih ekonomija, između globalnih umjetničkih ekonomija i vrata muzeja, i tako opet iznova….

U Galeriji Bačva bit će predstavljena instalacija Petera Macapije, nastala u suradnji sa studenticama Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Jelenom Mavrić, Georgette Ponte i Ivonom Stražičić te projekcija filmskog klasika Ante Babaje iz 1958. godine, Nesporazum.

Galerija PM od sada će funkcionirati kao riznica i kovnica, u kojoj će biti izložene i proizvedene nove valute na temu geopolitike prostora u sklopu međunarodnog natječaja, uz radove Petera Macapije, Paola Cirija, Mladena Stilinovića, Petera Rostovskog, Mary Jeys i drugih.

Na zidovima Galerije Prsten će biti postavljena međunarodna izložba eksperimentalnih video radova, s područja Sjeverne Afrike, Latinske Amerike, SAD-a, Bliskog Istoka i Europe, Fayçala Baghriche, Ane Hušman, Einata Amira, Ivana Argote, Luciane Lamothe, Petera Macapije, Tončija Antunovića.

Bit će održana i premijera filma Grad unutar mene Vita Acconcija, nastalog u suradnji s Peterom Macapijom posebno za ovu izložbu. U sklopu izložbe Borroworrob posjetite konferenciju pod nazivom Doubling Space. Također, u sklopu izložbe otvoren je natječaj za dizajn i izložbu Currency as space.

Peter Macapia je umjetnik, arhitekt i teoretičar, koji živi u New Yorku. Ravnatelj je i osnivač labDORA‐e. Macapijina umjetnost i arhitektura je usredotočena na geopolitike javnih prostora, strukturalni inženjering, algoritamske proračune i odnos geometrije i topologije tvari/energije. Izlagao je i izvodio performanse u The Storefront for Art and Architecture, kao i na međunarodnim izložbama Art Miami/Basel, te na samostalnim izložbama u New Yorku, Hong Kongu, Londonu i Los Angelesu. Kao profesor predavao je arhitektonski dizajn, povijest i teoriju na Sveučilištu Columbia i Sci‐Arc, kao i na ESA Pariz, TUS Tokio i TU Delft. Macapia je diplomirao na RISD i Harvardu kao prvostupnik i magistar struke, a doktorirao je na Sveučilištu Columbia, na kojem je primio i Predsjedničku Stipendiju. Trenutačno radi kao profesor na Pratt GAUD.

Izložbu, konferenciju i natječaj za dizajn novčanica organizirali su Peter Macapia s Danicom Selem, organizatoricom konferencije i Tončijem Antunovićem, producentom, u suradnji s HDLU-om. Izložba je otvorena do 27. ožujkaPovezano