Bilježenje katarze

srijeda, 07.03.2018. - četvrtak, 15.03.2018.
toni_mijac_katarza_WEB

U četvrtak, 8. ožujka u 20 sati u Galeriji Praktika u sklopu Kluba Kocka program NMG@PRAKTIKA ugošćuje projekt Katarza novomedijskog umjetnika Tonija Mijača.

Izložba se sastoji od serije crno-bijelih fotografija i pratećeg teksta. Uzimajući koncept katarze kao polazišnu točku rada umjetnik preispituje introspekciju muškaraca. Motivaciju za Katarzu, koja označava pročišćenje duha, Mijač pronalazi u stareotipu po kojem “muškarci ne plaču”. Fotografije prikazuju muške osobe raznih godišta, životnih priča i percepcija, kako sjede na podu i u trenutku evociranja sjećanja odlažu svoje cipele.

Pred sam čin fotografiranja Mijač je od sudionika zatražio kratku refleksiju nad jednim proživljenim iskustvom po njihovom izboru koje je ostavilo snažan utisak, čime ih je naveo na suočavanje s potisnutim stanjima i katarzično pročišćavanje koje nastoji fotografski zabilježiti.

NMG – Novomedijska galerija međunarodna je kustoska platforma usmjerena na istraživačke projekte vezane uz problematike aktivnog sudjelovanja u suvremenom društvu koji rezultiraju kustoskim konceptima, intermedijskim događanjima, međunarodnim novomedijskim suradnja-ma te kreiranjem novih medijskih projekata. Unutar platforme realizira se program NMG@PRAKTIKA, ciklus samostalnih izložbi mladih umjetnika iz Hrvatske i inozemstva u Galeriji Praktika u Domu mladih u Splitu. Tijekom šest godina provedbe projekta realizirano je više od četrdeset samostalnih i skupnih izložbi mladih umjetnika. Kroz nove medije i eksperimentiranje s različitim formama umjetničkog izražaja izložbe problematiziraju aktualne teme suvremenog društva.

Kustosica izložbe je Lana Beović.

Izložba je otvorena do 16. ožujka.  


Povezano