100 pokušaja (da se promijeni sve)

četvrtak, 08.05.2014. - četvrtak, 29.05.2014.
pavelic_t_630

Nakon netom završene riječke izložbe, Tomislav Pavelić izložit će preostalih šest video radova i jedan zvučni rad u osječkom Kazamatu. Izbor može poslužiti kao promatračnica za njegove dosadašnje umjetničke preokupacije i detektor promjena – nekoć prisutne kućne teme samoće i zajedništva, izostanka identiteta i potrage za njim sasvim su nestale iz vidokruga novijih radova. 

Serija 100 pokušaja najavljuje da disfunkcionalnost egzistencije izlazi iz fokusa, a nadomješta je mogućnost ostvarenja iscjeljujuće sreće. Ipak, naslov u kojem osjećamo podsmijeh i autocenzuru, čini naše dojmove upitnima. Zbog činjenice da ne ulaže minimalan napor u preciznost zaključaka i prepušta se površnim procjenama svakidašnjega govora, sasvim je prihvatljivo da 100 pokušaja objavljuje izmirenje s pukim postojanjem te najavljuje oslobođenje od postizanja bilo čega apsolutnog. 

U svakom videu bez prestanka ponavlja se jedna radnja – on leži, hoda, ljulja se, diže obrve, skače i puše, promašujući tako svrsishodnost i dokazujući izdržljivost. Stoga 100 pokušaja možemo shvatiti kao napad na utočište idealizma u kojem je još nedavno priželjkivao  pronaći skrovište. Zbog prevlasti objektiviteta kamere, dogodi se preokret – osjećamo da je upravo kamera autorov rukopis. Isprva hladna, zatim angažirana, kamera naznačuje obrat u autorovu promatranju ukupnosti bivanja. 

Tomislav Pavelić rođen je 1964. u Zagrebu gdje 1990. završava studij arhitekture. Bavi se arhitekturom, esejistikom i vizualnom umjetnošću. Jedan je od pokretača emisije Stvarnost prostora, između poetike i politike na III. programu HRT-a. Godine 2012. izabran za povjerenika/kustosa hrvatskog nastupa na 13. međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji.

Izložba će biti otvorena u osječkoj Galeriji Kazamat od 9. do 30. svibnja.

 


Povezano